In Nederland heerst stikstofcrisis en het adviescollege Stikstof onder leiding van Johan Remkes brengt woensdag advies uit aan het Kabinet Rutte 3 over 'hoe nu verder'. Door de PAS-uitspraak van de Raad van State liggen duizenden infrastructurele,- bouw- en andere projecten stil. Ook de Formule 1 race op Zandvoort wordt mogelijk geblokkeerd door de uitspraak. Het kabinet laat weten 'alles op alles te zetten' om de race door te laten gaan.
Blijkbaar is er ineens héél veel mogelijk als grote projecten zoals de Formule 1-race op Zandvoort niet kunnen doorgaan vanwege de stikstofuitspraak van de Raad van State. Maar waarom al dat gedoe rondom het element stikstof? Vanwege de (lastig meetbare) negatieve effecten van dit hybride-molecuul op de natuur.
Sommige plantensoorten groeien door een grotere hoeveelheid stikstof op aarde sneller, terwijl andere planten minder goed groeien. Sommige planten doen het zelfs zo slecht dat ze (lokaal) uitsterven. Tevens wordt stikstof in de atmosfeer omgezet in 'lachgas', waarna het stofje 250 krachtiger werkt op het broeikas-effect dan CO2, zo meldt het Algemeen Dagblad. Dit zijn dus de 'milieuregels' waarmee het halve land is stilgelegd en de F1-race op Zandvoort mogelijk wordt geannuleerd.
Het stofje wordt met name uitgestoten door verkeer en veeteelt en beide activiteiten bevinden zich onder een (maatschappelijk) vergrootglas. Johan Remkes opperde daarom om de snelheid op snelwegen te verlagen en de halve veestapel te ruimen, om daarmee te voldoen aan de regels betreft stikstof-uitstoot nabij de Natura2000-gebieden.
Het is jammer dat de PAS-uitspraak impact heeft op het gehele land, maar het stikstofprobleem is vooral een lokaal verschijnsel. Op sommige plaatsen wordt immers zéér veel stikstof uitgestoten terwijl op andere geografische locaties nauwelijks sprake is van stikstof-uitstoot. Daarom is het aan Johan Remkes (VVD) en zijn adviescollege om te adviseren welke regio's per direct moeten worden ontzien.