1. Home
  2. SP denkt dat kabinet in najaar kan vallen

SP denkt dat kabinet in najaar kan vallen

Geen categorie29 jun 2013, 19:00
Dat zou mooi zijn.
Na het zomerreces van de Tweede Kamer, dat van 5 juli tot 2 september duurt, gaat het weer knallen en knetteren in Den Haag. Althans, dat is de overtuiging van SP'er Tiny Kox, die namens de socialisten een zetel warm houdt in de Eerste Kamer. Beide Kamers krijgen zoveel wetsvoorstellen van het kabinet te verwerken dat het weleens helemaal mis zou kunnen gaan, denkt Kox:

De kans bestaat dat gesloten akkoorden niet tot wetgeving leiden omdat de regeringscoalitie in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. De val van het kabinet is daarbij niet ondenkbeeldig. "Onder druk wordt alles vloeibaar, maar er kan ook veel exploderen," waarschuwde Kox.

Niet dat de SP veel in de melk te brokkelen heeft - zelfs in de peilingen gaat het niet bepaald goed met de partij die dacht met Emile Roemer de premier te kunnen leveren. Maar er zit natuurlijk wat in. Na de zomer gaat het gebeuren. Dan moeten de oppositiepartijen bepalen waar ze staan ten opzichte van de coalitie, die geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Kox heeft er in ieder geval zin in: "De Eerste Kamer beoordeelt wetsvoorstellen op kwaliteit maar ook op politieke inhoud, anders kun je er net zo goed een veredelde Raad van State van maken."
Het wordt een hete herfst. Komen alle plannetjes er doorheen dankzij koehandel via de achterkamertjes of hebben de Eerste Kamerleden ook nog zoiets als, ik noem maar wat, principes? Ik kan wel een paar dingen bedenken waar de Eerste Kamer-fracties niet akkoord mee moeten gaan, willen ze ooit nog serieus worden genomen door de kiezer. 1. Belastingverhogingen voor de consument 2. Maatregelen die leiden tot meer werkloosheid. 3. Lastenverzwaringen voor het bedrijfsleven.
Als de Eerste Kamer-fracties verstandig zijn, beoordelen ze nieuwe wetsvoorstellen van Rutte II keihard op de inhoud: zitten er belastingverhogingen in, dan kunnen de voorstellen linea recta terug naar het Torentje. Als de oppositie dat nou eens volhoudt in het nieuwe politieke jaar, dan komt er welbeschouwd niet één maatregel door de Eerste Kamer en dan zijn we nog voor het einde van het jaar van Rutte II af. Dat lijkt me uitstekend - en ik denk dat de overgrote meerderheid van Nederland het daar mee eens is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten