Gedupeerden in de toeslagenaffaire reageren op de vrijgegeven notulen van de ministerraad. "Informeren van de Tweede Kamer is blijkbaar een optie en geen regel," stellen ze in de brief die zij hebben ondertekend met zwarte censuurbalkjes. Financieel journalist voor dagblad Trouw, Jan Kleinnijenhuis, heeft een brief in handen van tientallen ouders die getroffen zijn door de Belastingdienst in de toeslagenaffaire. Hij deelde deze op social media.
https://twitter.com/JanTrouw/status/1387045243879448576
"Deze inhoud (van de notulen, red.) heeft ons in grote oproer gebracht," zo begint de brief na een korte inleiding. "Uit de notulen is gebleken dat onze directe volksvertegenwoordigers, waarin wij als Nederlanders gezamenlijk een mandaat voor hebben afgegeven, heel erg zijn tegengewerkt," gaan de ouders verder.
"Minister Hoekstra wilde kennelijk dus wel Pieter Omtzigt sensibiliseren? Dat gebeurt toch niet in een democratie?" vragen zij zich af. "De notulen van de ministerraad zijn geheim, omdat ministers samen problemen moeten oplossen, zoals onze problemen. Ze zijn toch niet geheim omdat ze samen
Kamerleden de mond moeten snoeren?"
Zij geven aan dat ze het "helemaal verkeerd" vinden dat de nadruk in de ministerraad lag op de "activistische" en "profilerende" Kamerleden. Zij duiden het centrale probleem als volgt: "Ministers waren bezig met spelletjes om Kamerleden onder de duim te krijgen."
Zij halen de uitspraak van minister Koolmees aan, die volgens hen op televisie zei dat "de regering de hoogste prijs betaald heeft door aftreden." "Nou", zo begint hun reactie: "dezelfde ministers zitten er nog steeds met hun mega-inkomen. Wij betaalden de hoogste prijs, want we verloren werkelijk alles."
Ze vinden het ook "opvallend" dat Kamerleden van coalitiepartijen die hen hebben geholpen "allen verdwijnen." Ze wijzen op het vertrek van Helma Lodders (VVD), Chris van Dam (CDA) en onderstrepen nog eens de wens voor Pieter Omtzigt: "functie elders".
Verder in de brief spreken ze hun lof uit voor de Kamerleden die hen 'verder leed bespaarden,' en door wie ze "de kracht hebben gehouden om door te gaan in het behalen van onze rechten." Kortom: "Wat zijn we blij dat veel Kamerleden niet gesensibiliseerd zijn!"
De oproep van de aangeslagen toeslagenouders aan de Kamerleden is als volgt: "Kunt u alle Nederlanders vertellen dat het nooit de bedoeling is dat ministers Kamerleden sensibiliseren, of in te kaderen? Of de Grondwet trachten te omzeilen? (...) Kunt u onze rechtstaat redden? In deze, de handrem gebruiken?"
De slachtoffers eindigen de brief door te ondertekenen met zwarte balken. Deze kwamen zij ook vaak genoeg tegen wanneer zij stukken of dossiers opvroegen.