Heisa, hysterie, en vooral: woede. Vandaag werd bekendgemaakt door de krant Trouw dat Shell niet meer aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade in Groningen.
Begin juni 2017 heeft Shell zijn zogeheten 403-aansprakelijkheidsverklaring voor de Nam ingetrokken, zo blijkt uit een kort zinnetje in het jaarverslag van Shell Nederland. "Daarmee is Shell niet langer aansprakelijk voor schulden van de Nam die het gevolg zijn van rechtshandelingen na die intrekking", zegt Hans Beckman, emeritus hoogleraar jaarrekeningenrecht aan de Erasmus Universiteit.
Hey hallo, dat is niet de bedoeling natuurlijk. De hele constructie rondom de gaswinning in Groningen, de schadeclaims, en de afhandeling daarvan is al een regelrechte doolhof (kijk maar naar de video onderaan de pagina) en weinig mensen, ook niet het Kabinet, weet nu precies wat de bedoeling is. Mark Rutte stelde dat het allemaal zo lang duurt door de formatie. Een aantal formatiepartijen zegt dat dat onzin is en minister Wiebes stelt dat het helemaal niet zo lang meer gaat duren. Nu komt dit er ook nog bij.
De NAM heeft zelf weinig kapitaal en sowieso weinig bewegingsruimte aangezien het Kabinet heeft aangegeven dat de gaswinning teruggeschroefd wordt en in de toekomst zelfs wordt stopgezet. Hoe kan de NAM dit dan betalen als ze het geld helemaal niet heeft? ExxonMobil en Shell zijn de medeaandeelhouders van de NAM en met de terugtrekking van de 403-aansprakelijkheidsverklaring is de vraag of er geld beschikbaar komt. Shell daarentegen claimt dat het helemaal niet zo negatief is gesteld voor de NAM:
,,Natuurlijk zijn er scenario's denkbaar waarin extra maatregelen nodig zijn. Shell Nederland zal zich inzetten om NAM ook op termijn financieel gezond te houden", zegt een woordvoerder.
De verklaring was een soort garantie voor leveranciers aangaande de financiële situatie van de NAM en had geen betrekking op de schadeafhandeling van de NAM. Nu de dochteronderneming voor het eerst een eigen jaarrekening heeft gepubliceerd, is die 403-verklaring niet meer nodig, aldus de woordvoerder van Shell.
Minister Wiebes heeft een gesprek met de aandeelhouders over de toekomst, maar het feit blijft dat het een wanconstructie is geworden waarbij de aansprakelijkheid en de verantwoordelijkheid voor de consequenties van beleid niet duidelijk meer is. De kans dat Wiebes er dus iets positiefs uit haalt, blijft dus gering. Zeker als je kijkt naar de daadkracht en slagkracht van Wiebes bij de Belastingdienst. Dat is ook niet om over naar huis te schrijven.