Onlangs liet de TU Eindhoven weten mannen te weigeren bij sollicitaties om daarmee een vrouwquota te behalen. Het idee vindt navolging van een groep investeerders die ruim 1 miljard USD vertegenwoordigt. Het management van bedrijven waarin ze investeren moet voor minimaal 35% uit vrouwen bestaan zo luidt de afspraak. De fondsen zijn grote investeerders in Nederlandse techbedrijven. Prins Constantijn, de start-up ambassadeur, staat aan de wieg van dit initiatief en verantwoordt dit als volgt:
"Een belangrijk motief om diversiteit af te dwingen is dat managementteams met mannen en vrouwen beter presteren. Hier is genoeg bewijs voor."
Deze idiote dwang grijpt ondertussen als een besmettelijke ziekte om zich heen in de samenleving. Waarom is dit idioot? Het is allereerst discriminatoir want het sluit mogelijk competente mannelijke per definitie uit voor een functie. Het besluit gaat niet uit van gelijke kansen, maar van een bepaalde afgedwongen uitkomst: namelijk 35% vrouwen.
Tevens wordt er impliciet van uitgegaan dat vrouwen achtergesteld worden, maar dat is niet het geval. Ze hebben alle vrijheid te reageren op iedere vacature. Dat zo weinig vrouwen nu aan de slag zijn bij deze techbedrijven komt omdat op de technische universiteiten het aantal vrouwen rond 5 procent schommelt. Dan kun je ook niet verwachten dat ze 35% beslaan bij dit soort bedrijven.
Ook de uitspraak "onderzoek heeft uitgewezen dat meer vrouwen aan de top gunstig uitpakt voor het bedrijf of de instelling" is gestoeld op fantasie. Hoe kan dit waar zijn als men per definitie mogelijk betere kandidaten uitsluit? Dat tart de logica!
Ik heb me intensief beziggehouden met identiteitspolitiek en feminisme en ik daagde prins Constantijn uit om mij één onderzoek te noemen waaruit zou blijken dat
vrouwenquota gunstig uitpakken voor een instelling. Dat bewijs was niet te leveren want het is er niet. Het is ideologische luchtfietserij, niets meer, niets minder. Ik ken wel uitgebreid Scandinavisch onderzoek waaruit blijkt dat dit niet het geval is. Men is er daar erop teruggekomen. Bovendien blijkt dat vrouwen niet positief reageren op vacatures die
enkel voor hen zijn bedoeld en mannen uitsluiten.
Is dit een seksistisch initiatief? Ja, als uitgegaan wordt van selectie op basis van een biologisch kenmerk, namelijk geslacht, is sprake van seksisme. Een land dat dit soort discriminatoire acties toestaat is aardig bezig om zich af te schaffen. Sterker nog: gedraagt zich tegenovergesteld aan haar eigen grondwet.