Ik zou wel eens in kaart gebracht willen hebben wat linkse actiegroepen onze samenleving kosten. Laat ik het anders zeggen: dat zou ik heel erg graag willen! En dan heb ik het niet over de breed in de media uitgemeten acties die links-terroristische actiegroepen als Greenpeace en Milieudefensie aan politiematerieel en schoonmaakbenodigdheden opleveren. Nee, ik wil weten wat de werkelijke schade is die dit soort hobbyclubjes voor boze veganisten aan u en mij berokkenen.
Dat dit schadebedrag hoog zal zijn is vooraf voor iedereen duidelijk. Vrijwel iedere dag is in het nieuws een door Milieudefensie of Greenpeace verloren rechtszaak tegen een vrijwel willekeurig bedrijf dat huns inziens om welke reden dan ook de grenzen van de milieubeschaving heeft overtreden.
Zo ook vandaag. Het Nederlandse rechtssysteem of willekeurig ieder ander buitenlands equivalent daarvan is het zelden tot nooit met ze eens. Maakt niets uit, vertragen is al mooi genoeg! Zo zal althans het links-terroristische devies luiden.
En geef ze eens ongelijk? De rechtszaken die iedere dag weer door Greenpeace en Milieudefensie verloren worden betekenen namelijk grote vertraging in de bedrijfsvoering voor hen die ze winnen. Snelrecht heeft zijn weg nog niet gevonden naar deze contreien van de rechtsstaat. Een proces over de bouw van een koelwateruitlaat voor een nieuwe energiecentrale van RWE in de Eemshaven, het slachtoffer van vandaag, is dan wel vooraf als kansloos te bestempelen, het duurt alsnog maanden en maanden. En die maanden kosten geld. Veel geld. En u mag raden aan wie RWE dat geld moet doorrekenen
Maar daar houdt het natuurlijk niet op. Greenpeace en Milieudefensie zijn meer dan hobbyclubjes, het zijn machtige lobbyorganisaties. Door sommigen worden ze met idealistische volgzaamheid gehoord, door anderen met ergerlijke noodzaak waargenomen, maar één ding is duidelijk: invloed hebben ze. En die invloed vertaalt zich in overheidsbeleid. Beleid dat geld kost. En u mag raden aan wie de overheid dat extra geld doorberekent
Ik schreeuw dus. Niet om cultuur, maar om die kosten boven tafel krijgen. Alleen als Nederlanders duidelijk onder ogen krijgen dat die extra euros op de energierekening aan Greenpeace en Milieudefensie te wijten zijn; dat het ridicule en miljarden verslindende wind-op-zeeproject mede door hun niet-aflatende lobby tot stand kwam; pas dan zal de politiek echt in actie komen. Misschien, als u met mij mee schreeuwt, kunnen we deze kosten in de toekomst wel wegsaneren. Dan blijft er geld over om aan echt belangrijke zaken te besteden. Cultuur. Bijvoorbeeld.