De staat zorgt er met zijn beleid voor dat de premies hard stijgen, maar weigert mensen die daardoor in de problemen komen vervolgens te helpen. Welkom in Nederland ann0 2016.
Op Prinsjesdag beweerde het kabinet dat de zorgpremies gemiddeld met 3,5 procent zouden stijgen. Onderhand weten we dat dit onzin is. Zo heeft zorgverzekeraar DSW al laten weten dat de premie verhoogd wordt met 10 procent. Dat is significant omdat DSW historisch gezien een trendsetter is.
Tijdens het debat van woensdag over de begroting voor 2017 werd minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem natuurlijk geconfronteerd met deze cijfers. ChristenUnie-woordvoerster Carola Schouten stelde de PvdA'er vervolgens de vraag of hij mensen die er door de stijging fors op achteruit gaat zal compensere. Zijn antwoord:
"Nee, dat gaan we niet doen. In augustus was de besluitvorming over de koopkracht. Daarna gaan we weer over tot de dynamische werkelijkheid. Soms vallen de zaken positiever uit, soms negatiever."
Met andere woorden, Dijsselbloem steekt zijn middelvinger naar ons op. En hij doet dat nog op een buitengewoon pedante wijze ook. Hij en zijn kabinetsvrienden kunnen de boel probleemloos bedriegen op Prinsjesdag, en als we erachter komen dat we voorgelogen zijn glimlachen ze naar ons, steken hun middelvinger op, en vertellen ons vervolgens dat we de pot op kunnen.
Waarom ze dit doen? Simpel. Ze weten dat ze er toch wel mee wegkomen. Oh ja, we roepen nu even dat het zo niet kan en dat het allemaal verschrikkelijk is, maar op 15 maart stemmen we toch weer op één van de oude partijen -- dezelfde partijen die ons al jarenlang bedriegen en bespotten.
De premies gaan zo hard stijgen door het kabinetsbeleid. Dijsselbloem is er dus de schuld van dat de verzekerde straks nóg dieper in de buidel moet tasten. Het is dan volkomen onacceptabel dat hij daar niets tegenover zet. En nee, dan heb ik het niet eens over een tegemoetkoming in de vorm van een subsidie, daar hebben we er al genoeg van in ons land, maar op heel andere manieren. Ik noem maar wat: een algemene belastingverlaging. Of een speciale aftrekpost bij de belastingen.
VVD en PvdA willen daar natuurlijk niet aan omdat dit betekent dat de staatskas minder gespekt wordt dan zij willen. News flash voor de heren: de staat is er om de burger te helpen, niet andersom.