Saoedi-Arabië dreigt Iran: 'Als de andere kant voor oorlog kiest, zal het koninkrijk vechten!'

Geen categorie20 mei 2019, 12:00
Dat gaat toch niet helemaal je van het daar, in het Midden-Oosten.
De spanningen in het Midden-Oosten nemen voor de verandering (ahem, kuch) maar weer eens toe. Waar de regio tot voor kort geterroriseerd werd door ISIS, de radicaal-islamistische beweging die overal dood en verderf zaaide, lijken Saoedi-Arabië en Iran nu bereid om de regio in puinhoop te storten. Gewoon, omdat het kan.
Saoedi-Arabië houdt Iran verantwoordelijk voor verschillende aanvallen op pijpleidingen en olietankers. Dinsdag werd één van de belangrijkste pijpleidingen in het land aangevallen. Ook zijn er vier schepen -- waaronder twee olietankers uit Saoedi-Arabië -- gesaboteerd de afgelopen tijd. Hoewel niet duidelijk is wie daarvoor verantwoordelijk is, geloven de Saoedi's duidelijk dat Iran daar óók achter zit.
De pijpleiding werd aangevallen door Houthi-rebellen, die zeggen dat het een "vergelding" is voor Saoedische acties in Jemen. De Houthi's worden gesteund door Iran.
"Saoedi-Arabië streeft niet naar oorlog in de regio, maar als de andere kant voor oorlog kiest, zal het koninkrijk vechten met al zijn kracht en vastberadenheid om zichzelf, zijn burgers en zijn belangen te verdedigen," aldus minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir.
Hoewel dit allemaal vrijwel zeker met een sisser afloopt is het wel degelijk levensgevaarlijk. Saoedi-Arabië en Iran zijn niet alleen geopolitieke rivalen, maar ook nog eens religieuze aartsvijanden. De Saoedi's zijn namelijk soennitisch, terwijl Iran sjiitisch is. Extremistische groeperingen (die het voor het zeggen hebben in allebei de landen) in beide stromingen vinden de ander "ongelovig" of erger.
Als het tot een gevecht komt kan dat dus flink de spuigaten uitlopen. De strijd tegen ISIS is er werkelijk niets bij. Dat was dan maar een relletje.
Laten we in vredesnaam hopen dat het niet zo ver komt, want de wereld heeft er helemaal niets aan als deze twee regimes elkaar in een hete oorlog bestrijden. Ze vechten nu al een koude oorlog uit, wat risico's genoeg met zich meebrengt, maar een echte oorlog zou mogelijk rampzalig zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten