Als het aan Diederik Samsom ligt, wordt Zeeland voortaan wietland. Een bijzonder slecht idee.
PvdA-leider en -lijsttrekker Diederik Samsom wil in Zeeland een proef met "legale" wietteelt beginnen. Hij wil dat doen in het door drugstoerisme geteisterde Terneuzen. Wiet moet worden gelegaliseerd en de wietpas, waarmee alleen inwoners van Nederland wiet kunnen kopen,
vindt Samsom een "onding". De proef zou volgens hem zo snel mogelijk na de Kamerverkiezingen van 12 september moeten starten, want er is genoeg draagvlak voor zo'n experiment in Terneuzen, meent de PvdA-leider.
Samsom is bang voor de SP, omdat een aantal coffeeshophouders, drugsgebruikers en drugsverslaafden een campagne zijn begonnen om bij de verkiezingen op de SP te stemmen, omdat de SP af wil van de wietpas. Er is een heuse "SP Promotour van de verenigde coffeeshops" gestart. Dat wil Samsom ook wel, zo'n keigave gratis promotour. Samsom wil daarom ook af van de wietpas. De SP wil drugs legaliseren, dus Samsom wil ook drugs legaliseren.
Het is één grote campagnetruc.
Intussen koopt
één op de vijf drugsgebruikende minderjarigen wiet bij coffeeshops. Dat zijn jongeren die op school zitten en geen drugs horen te gebruiken. Dat zijn jongeren die zouden moeten werken aan hun toekomst. Dat zijn jongeren die hun toekomst verpesten door te experimenteren met softdrugs. Probeer als docent maar eens les te geven aan jongeren die van de drugs hebben gesnoept. Het is ondoenlijk. Maar je mag er niets van zeggen, want het is een vrij land en bij ons wordt het gebruik van drugs gedoogd. Dus heb je het maar te accepteren.
Het is om misselijk van te worden.
Ik ben het eens met Samsom en andere critici van het gedoogbeleid dat het gedoogbeleid heeft gefaald. Maar ik vind niet dat drugs dan maar moet worden gelegaliseerd.
Niet alleen drugsgebruikers leven dag in, dag uit in een sprookjeswereld. Ook de progressieven die (soft)drugs willen legaliseren, leven in een sprookjeswereld.
Ik citeer Yoram Stein, die een uitstekend boekje over deze problematiek heeft geschreven:
Om een beter drugsbeleid te ontwikkelen, zullen we daarom allereerst ergens mee moeten stoppen. We zullen moeten ophouden met het bagatelliseren van de ernst en de omvang van de problemen die door drugs worden aangericht. We zullen moeten stoppen met het geloven in schadelijke mythen. Pas als we doorhebben dat cannabis geen softdrug is, dat de jeugd niet noodzakelijkerwijs hoeft te experimenteren met drugs en dat het gedoogbeleid niet iets is om trots op te zijn, kunnen we gaan nadenken over hoe we nu voor eens en altijd een einde maken aan narcostaat Nederland.
Voorstanders van legalisering, zoals de SP en de PvdA, willen van Nederland een narcostaat maken. Nederland wordt dan een paria in de internationale gemeenschap. Nederland doet weer eens lekker gek en progressief, lezen we vervolgens in de internationale kranten. Daarna verschijnen de reportages over het drugsgebruik: het gebruik is exponentieel toegenomen, omdat de overheid zelf drugs teelt en daarmee in feite zegt dat drugs hartstikke leuk en goed is. De overheid is dan niet het goede voorbeeld meer, maar het
slechte voorbeeld. De overlast zal groter dan ooit zijn, niet in de laatste plaats omdat criminelen gewoon zware "softdrugs" blijven kweken en verkopen om belastingen te kunnen ontduiken. Ouders hebben hun kinderen niet meer in de hand, docenten hebben geen stok achter de deur.
Drugs is oké, hoera, hoera. Een moreel oordeel over drugsgebruik wordt weggezet als discriminatie van drugsgebruikers, etc.
Nee, daar heb ik geen trek in. Ik heb veel liever een realistisch drugsbeleid: drugs is níet oké, leuk en goed. De overheid handhaaft de wet zoals wij die kennen. Daarmee komt er een einde aan het zo gehate gedoogbeleid. We zorgen er samen voor dat kinderen, pubers en anderen hun leven niet verpesten door aan softdrugs te beginnen en te eindigen met harddrugs. Het is over en uit met het geëxperimenteer van de jeugd. Vast, de kans bestaat dat drugshandel op straat zal toenemen. Dan moeten we daar maar eens flink op gaan handhaven.
Wat mij betreft kan de war on drugs niet snel genoeg beginnen.