Rusland toont vandaag zijn ballen door de import van verse groenten uit de Europese Unie te verbieden. Daarmee komt de voedseloorlog in een nieuwe fase.
De mededeling uit het Kremlin zorgde voor de nodige consternatie bij Nederlandse telers: door het aangekondigde importverbod zullen niet alleen de prijzen van komkommers en sla tot nabij het nulpunt zakken, maar ook die van paprika en tomaten. Een ramp voor Nederlandse tuinders en hun Europese collega's, maar ook een gewaagde beslissing van de Russen.
Vorig jaar al zetten de Russen een vlammenwerper op de voedselmarkt door een verbod op de export van graan. Pas vorige week ging die kraan weer open, iets wat de Russen een HELE HOOP GELD bezorgt. En nu zorgt het weer voor verontrusting op de voedselmarkt. Want denk maar niet dat het huidige import-verbod ook maar iets te maken heeft met de EHEC-bacterie. De Russen zijn al jaren aan het werken aan een voedseldoctrine, een hobby waar Medvedev naar mijn beste weten al mee bezig was toen hij nog geen president was. Een markt waar het vooral heel zichtbaar is, is die van pluimvee. De Russen hebben een chronisch tekort aan pluimvee, dat ze om die reden en masse importeerden uit Brazilië, Europa en de Verenigde Staten. In november besloot president Dmitri Medvedev de import van Amerikaans pluimvee aan banden te leggen vanwege een chloor-rel. Prompt kelderde ook de Europese export naar Rusland met eenderde. Onoverkomelijk? Dan ken je de Russen nog niet: ze verloren zo'n 10 procent van hun gehele pluimvee-verbruik via de import, maar wisten onwaarschijnlijk genoeg de tekorten te compenseren door zelf 10 procent meer te produceren. Voor de duidelijkheid: het gaat hier niet om misselijke bedragen. De Amerikanen gingen voor zo'n 500 miljoen dollar het schip in, Europa liet 200 miljoen liggen op de lagere export naar Rusland.
Het lijkt erop dat de Russen zich bij voorbaat achter de dijken ingraven omdat ze weten dat hun voedselafhankelijkheid niet heel groot is en bovendien in rap tempo afneemt. Daarmee heeft het weliswaar een gewaagde beslissing genomen, maar kan Europa nog wel eens voor een alleen maar lastiger wordend dilemma komen te staan.