Qua geld dan.
De voorverkiezing van Iowa vindt over een paar dagen plaats. Iowa is een belangrijke staat. Niet zozeer omdat deze staat de winnaar van de Republikeinse presidentsnominatie zal aanwijzen, maar omdat grote verliezers er na een poging vaak mee ophouden. Met andere woorden, Iowa kan iemand niet maken, maar wel breken.
Vandaar dus dat zowel Ron Paul, Newt Gingrich als Mitt Romney hun achterban nu dringend verzoeken om nog snel wat geld over te maken. De campagnekas moet immers gespekt worden. Hij met het meeste geld heeft de beste kans om de nominatie niet alleen binnen te slepen, maar ook om het Obama bijzonder lastig te maken.
Zoals Amerikanen plegen te zeggen:
Like it or not, money talks. En dus moet er gedoneerd worden,
en flink ook: Newt Gingrichs staff compares the next few days of hispresidential campaign with George Washingtons crossing of the ice-filled Delaware River during the American Revolutionary War more than 200 years ago.
Our preparations are coming to an end, Gingrichs campaign manager, Michael Krull, said in a Dec. 26 e-mail to supporters. Grab an oar and make a donation.
Ook Mitt Romneys campagnemanager roept mensen op om, vandaag nog!, te doneren. Hoe meer geld, hoe beter:
Mitt Romneys national finance chairman, Spencer Zwick, said the candidate who has out-raised his opponents is best prepared in organization and resources to go toe-to-toe against Obamas billion-dollar political machine in 2012.
En Ron Paul? Diens campagne heeft een email verstuurd aan supporters, waarin hen gevraagd wordt om - totaal - 2 miljoen dollar te doneren. Dan kan hij, denkt het congreslid uit Texas, door blijven knokken; niet alleen in Iowa, maar ook daarna, in met name New Hampshire.
Zoals de zaken er nu voor staan wordt Iowa een tweestrijd tussen Ron Paul en Mitt Romney. Newt Gingrich heeft wat aan momentum ingeboet.
Of toch niet? Volgens Rasmussen Reports is er namelijk een andere, in Nederland vrij onbekende, kandidaat in opkomst: Rick Santorum. De voormalige senator uit Pennsylvania doet het steeds beter. Volgens
Rasmussen staat hij nu al op de derde plaats, met 16%. Paul moet het doen met 22%, Romney met 25%. Dat is dus een gat van 9%: veel, maar niet onoverkomelijk, zeker ook al niet omdat veel Iowa-kiezers nog geen besluit hebben genomen.
Newt Gingrich en Rick Perry staan ondertussen op een gedeelde vierde plaats, met 13%. Voor Perry betekent dit dat zijn campagne zich langzamerhand wat aan het herstellen is. Kan hij in deze laatste dagen nog een echte comeback maken, of opteren (sociaal-) conservatieve kiezers toch voor Santorum, die weleens de nieuwste Romney-doder kon worden?
In deze laatste dagen hangt alles af van drie zaken: momentum, geld en organisatie. Aangezien Ron Pauls organisatie in Iowa gewoon het sterkste is zal het mij niet verbazen als hij wint. De vraag is dan echter wie tweede wordt: Romney, of toch een van de andere kandidaten? Indien dat laatste het geval is, wie? Maakt Santorum een kans om de nominatie binnen te slepen? De man was in het verleden een populaire conservatief. Hij heeft alleen totaal geen nationale organisatie voor zich werken. Rick Perry? Die heeft zijn campagne opgeblazen door erop los te blunderen in debatten. Nu herstelt hij zich echter. Blijft hij dat doen dan kon hij het Romney nog best lastig maken; de gouverneur van Texas staat er namelijk om bekend dat hij een geweldige fundraiser is; bijna net zo goed als Romney zelf.
Tenslotte heeft het er alle schijn van dat Romney zowaar wat momentum heeft gecreeerd. Als dat zich doorzet kon hij Ron Paul weleens achter zich houden, wat voor hem vrijwel zeker betekent dat hij New Hampshire ook wint, en dan gewoon echt de meeste kans maakt om de nominatie binnen te slepen.
Kortom, het worden buitengewoon spannende dagen. Iowa gaat niemand maken, maar de staat kan wel iemand breken. De vraag is: wie? Wie moet eraan geloven, wie gaat eraan onderdoor?