Jarenlang hebben de Repubikeinen de spionagepraktijken van de NSA, dat begon in 2001 onder hun President Bush na de aanslagen van 11 september 2001, gesteund. Nu er geen Republikein meer in het Witte Huis zit zijn ze opeens tegen. Niks menselijks is de Republikeinse Partij ook vreemd. Een onsmakelijke cocktail van hypocrisie, opportunisme en partijpolitiek!
Het partijbestuur van de Republikeinse Partij, de Republican National Committee, keurde afgelopen vrijdag de spionagepraktijke van de NSA af in een resolutie. Ze kwalificeerde de NSA-programma als ongrondwettig. In Republikeinse kringen is dat de sterkst mogelijke afwijzing. De RNC roept Republikeinse wetgevers in het Congres op om de ongrondwettige spionageparktijken te stoppen en om te zorgen voor openbare verantwoording van de NSA-programma's. Daarvoor wil ze een onderzoekscommissie instellen die de reikwijdte van de spionage van de Amerikaanse bevolking onderzoekt en onthult aan het publiek. Helaas stelt ze niet voor om Edward Snowden te vrijwaren van strafrechtelijke vervolging. Dat zou pas van moed en oprechtheid getuigd hebben.
Dit is een opmerkelijke draai van de Republikeinen nadat ze jarenlang deze praktijken van de NSA tijdens het bewind van Bush en Cheney hebben gesteund. Het markeert ook de snelle veranderingen die in de GOP gaande zijn onder invloed van de Tea Party en een sterker wordende libertarische vleugel in de partij onder aanvoering van Rand Paul, Ted Cruz en Mike Lee.
Een meerderheid van de Amerikanen, 53%, keurt de spionagepraktijken van de NSA af. Onder Republikeinse kiezers is dat percentage nog hoger, 56%. En onder aanhangers van de Tea Party ligt dat percentage op 68%. Onder Democratische kiezers, die zo kritisch waren op de Spy State in de jaren van Bush, zijn nu hun Obama aan het bewind is, wat minder kritisch over de spionagepraktijken van de federale overheid. Veel Democratische kiezers geloven dat Obama's speech over de 'hervorming' van de NSA-programma's de privacy beter zal beschermen, terwijl Republikeinse kiezers daar geen snars van geloven.
Het is best moeilijk om vast te houden aan beginselen als je aan de macht bent. In de oppositie is dat veel gemakkelijker!