Een prima plan van de PVV-fractie in Den Haag.
In Rotterdam zijn ze een groot succes, de zogeheten patsercontroles die de politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, de douane en de gemeente gezamenlijk uitvoeren om mensen te achterhalen die met illegale zaken hun geld verdienen.
Hoe ze dat doen? Nou, ze stellen zich ergens (verdekt) op, houden bijzonder dure auto's aan waar mensen inzitten waarvan je niet zou denken dat ze zo'n auto kunnen betalen en trekken dan de achtergrond van de eigenaar na. De Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) wil het aantal patsercontroles zelfs uitbouwen, zo succesvol is het:
"We willen nog meer mensen door deze criminele wasstraat kunnen halen. Mensen met fout verdiend vermogen pakken we hiermee hard aan, net als criminele families, wapenbezit en drugsgeld. We rammelen ze alle centen uit de broek. En door ze de auto desnoods af te pakken tref je dit soort lui het hardst," stelt Eerdmans. "Zonder auto ben je natuurlijk niet meer het mannetje in de wijk."
De PVV in Den Haag wil ook dat er patserscontroles worden uitgevoerd in de Hofstad. En dat is een uitstekend plan. Waarom? Omdat er ook in Den Haag veel jonge gasten rondrijden met auto's die ze niet kunnen betalen van de uitkering die ze krijgen of het simpele baantje dat ze officieel - voor de Belastingdienst - doen. Daar zit dus meer achter. Het enige probleem: de gemeente wil er niet aan.
PVV-raadslid Andre Elissen is verbaasd over de houding van het gemeentebestuur. "Den Haag en Scheveningen moeten weer veilig en leefbaar worden. De Rotterdamse aanpak zorgt ervoor dat criminaliteit niet lonend is."
Nu zit de PVV in Den Haag natuurlijk niet in het college zoals Leefbaar Rotterdam wél in het college zit van de havenstad, maar dat hoeft geen reden zijn om als college van Den Haag dan maar niet te luisteren naar wat de PVV voorstelt. Want het is een uiterst sympathiek en zinnig voorstel. Als iemand met bijvoorbeeld een uitkering in veel te dure auto's rondrijdt, veel te dure horloges om zijn pols hangt en in veel te dure merkkleding rondloopt, dan weet je als politie, gemeente en Belastingdienst toch genoeg?
Nogmaals, de aanpak is zeer succesvol in Rotterdam. Waarom dan niet Den Haag? Ik kan maar één antwoord bedenken. Het linkse college van Den Haag is totaal niet geïnteresseerd in de bestrijding van criminaliteit.