Dit is echt niet te bevatten.
Hoe ziek de PvdA is, vraagt u? Nou, wat denk u hiervan?
Bij verschillende strafbare feiten bereik je met het straffen van de dader onvoldoende resultaat, vindt de PvdA. Dader en slachtoffer zouden met elkaar in gesprek moeten gaan om de narigheid ook echt op te lossen, bijvoorbeeld met een overeenkomst over het vergoeden van schade. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt komt deze week met een plan voor 'herstelbemiddeling' als onderdeel van het strafrecht.
Een "herstelbemiddeling?" Is dat een grap? Wat een ongelooflijke naïviteit. Dat daders de schade moeten vergoeden is volstrekt logisch, er is geen theekransje voor nodig om tot die conclusie te komen. De rechter kan dat gewoon opleggen et voila, meneer of mevrouw de crimineel heeft niets meer in te brengen.
Het meest onnozele van dit plan is dat Recourt zoiets graag wil opzetten in gevallen van mishandeling. Hij legt uit:
"Je wilt niet jaar in jaar uit met je hart in je keel doorlopen als je de man ziet die je mishandeld heeft."
Nee, natuurlijk niet. In plaats daarvan ga je véél liever met hem om tafel zitten zodat hij je braafjes kan vertellen dat hij je de volgende keer dat hij je ziet met rust zal laten. Echt waar. Scout's honor.
Kopje thee maar? Met suiker, zonder? En wat voor thee wil je eigenlijk het liefst? Zwarte thee, groene thee, witte thee, rooibos? De agressor zegt het maar, het slachtoffer regelt het.
Er is werkelijk maar één partij in ons land die met dit soort ideeën kan komen. Het slachtoffer heeft een enorm trauma, maar hé: niet zo aanstellen, gewoon gezellig keuvelen met de persoon die je helemaal in elkaar heeft geslagen omdat je hem per ongeluk aanraakte toen je langs hem liep. Kopje thee erbij, misschien een koekje en klaar weer. Even goede vrienden.
Je wenst het natuurlijk niemand toe, maar je zou bijna willen dat meneer Recourt zelf ooit in die situatie komt te zitten zodat hij zelf kan ervaren hoe het is om als slachtoffer recht tegenover je mishandelaar te zitten... en nog een kopje thee met hem te drinken ook.
Overigens stelt Recourt dat het alleen kan als het slachtoffer het zelf wil. Leuk, maar:
1. Als de optie eenmaal officieel geregeld is, is het een kleine stap voor een rechter om een slachtoffer er toe te dwingen - of bijna.
2. Als het slachtoffer nu een gesprek wil met de dader kan dat ook al geregeld worden. Daar is geen aparte wet voor nodig.
Kortom, het lijkt me zeer wel mogelijk dat Recourt bewust aanstuurt op de eerste mogelijke optie: dat rechters slachtoffers na verloop van tijd pushen om een kopje thee te drinken met de dader(s). Dit ongetwijfeld onder het motto, 'wij weten wat goed voor u is.'
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.