1. Home
  2. Premier Rutte wringt zich in allerlei bochten om maar niet te zeggen wat hij met de uitslag van het referendum doet

Premier Rutte wringt zich in allerlei bochten om maar niet te zeggen wat hij met de uitslag van het referendum doet

Geen categorie09 apr 2016, 15:00
De premier is duidelijk niet blij met de uitslag van het referendum. Het liefst zou hij het negeren. Maar dat kan hij niet maken.
En dus krijgen we dit soort uitspraken:

Het kabinet wringt zich in bochten om maar niet te hoeven zeggen wat het gaat doen met de uitslag van het Oekraïne-referendum. Premier Rutte herhaalt dat Nederland het associatieverdrag met Oekraïne ’niet zonder meer kan ratificeren’. Wat dat concreet betekent, gaat het kabinet ’zorgvuldig’ en ’stap voor stap’ bekijken.

Achter de schermen lijkt het erop dat het kabinet ervoor wil zorgen dat er een zinnetje wordt toegevoegd aan het verdrag, namelijk dat het verdrag Oekraïne geen recht op lidmaatschap geeft van de Europese Unie. Dat is een belangrijke zin omdat veel mensen zich hier druk om maken, maar het is feitelijk niet wat we écht willen. Er is namelijk een verschil tussen "geen recht aan kunnen ontlenen" en "nooit lid van de EU worden." Dat laatste kan nog altijd geregeld worden, alleen is het dan niet automatisch het gevolg van het verdrag.
Leuk, maar de kiezer zal daar alsnog niet blij mee zijn. En terecht natuurlijk: Oekraïne hoort immers helemaal niet thuis in de EU.
Tegelijkertijd wil Rutte de andere EU-landen niet voor het hoofd stoten, en die landen zijn blijkbaar wel geneigd om Oekraïne de EU in te loodsen. Als dat niet zo was hadden ze dit immers zelf al lang voorgesteld, of stond het zelfs al van het begin af aan in het verdrag.
Uiteindelijk zal het erop neerkomen dat de kiezer blij gemaakt wordt met een zin die verder niets oplost óf dat de kiezer gewoon genegeerd wordt en we doen wat Duitsland en Frankrijk willen, wat inhoudt dat de EU haar zin krijgt. De kans dat Rutte volledig voor de Nederlandse kiezer kiest is minimaal. Hij had dat nu namelijk al gezegd als dat het geval zou zijn.
En dus kunnen we ons opmaken voor nog veel meer politieke gevechten. Het referendum was stap één, in de komende dagen en weken moeten we ons opmaken voor stap twee: ervoor zorgen dat de wens van de kiezer geëerbiedigd wordt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten