Hoewel de gemiddelde gewone agent bepaald niet overbetaald wordt geldt het tegenovergestelde voor de hoge bonzen bij de politie. Twintig politiefunctionarissen hadden in 2014 een hoger salaris dan een minister. Bernard Welten verdiende als adviseur van de korpsleiding bijna 260.000 euro.
Geert Priem, de hoogste man bij politievakbond ANPV, is not amused. Volgens hem is het voor de gewone agent onverteerbaar dat zijn bazen zo ontzettend veel betaald krijgen. Niet zo gek natuurlijk: er kan niets extra's uitgegeven worden aan de politie -- ook niet voor loonsverhogingen -- maar de hoge Pieten verrijken zich heerlijk.
Ook de
PvdA is hier niet blij mee. De sociaaldemocratische parlementariër John Kerstens legt uit:
"Justitieminister Van der Steur heeft wat mij betreft al wat uit te leggen over het salaris van de nieuwe politiechef, daar komt dit nu bij. Terwijl politieagenten nog op de nullijn stonden, werd voor een deel van hun bazen wel erg goed gezorgd. Dat kan natuurlijk niet."
Hilarisch genoeg verdedigt de politietop dit soort wanstaltige salarissen door ze "marktconform" te noemen. Dat is een merkwaardige uitspraak omdat er in
Nederland helemaal niet iets is als "geprivatiseerde politie." We weten dus helemaal niet hoeveel 'politietoppers' betaald zouden krijgen als de boel wél geprivatiseerd was. Misschien zou dat veel meer zijn, misschien zou het minder zijn.
Daar komt bij dat dit totaal niet relevant is. Deze mensen krijgen betaald van belastinggeld. Als je politieagent wordt -- of een manager van de politie -- weet je dat je geen multimiljonair zult worden. Tenminste: dat zou je moeten weten. Als je dat niet prettig vindt je gewoon niet voor de politie gaan werken. Zo simpel is het.