Politie ondervroeg Parijse aanslagplegers begin 2015 al: "ze leken geen directe bedreiging te vormen"

Geen categorie18 nov 2015, 19:00
Salah en Ibrahim Abdeslam werden verhoord door de Belgische politie, maar niet doorgegeven aan de Franse inlichtingendiensten.
Er wordt steeds meer bekend over de daders van de aanslagen in Parijs. Daarbij komen ook pijnlijke feiten aan het licht over de aanpak van de Franse en Belgische veiligheidsdiensten. Die hebben Salah en Ibrahim Abdeslam namelijk begin dit jaar al verhoord, en geconcludeerd dat de twee geen gevaar vormden.
Ibrahim Abdeslam blies zichzelf bij de aanslagen in Parijs op, en zijn broer Salah is nog steeds voortvluchtig. Eric van der Sypt, woordvoerder van het federaal parket (het Belgische OM) vertelt dat de broers al langer op de radar van de politie stonden. Ibrahim had namelijk geprobeerd om naar Syrië te reizen om zich aan te sluiten bij ISIS, maar was niet verder gekomen dan Turkije. Van der Sypt vertelt:

Bij zijn terugkeer zijn zowel hijzelf als zijn broer Salah verhoord. Brahim werd niet vervolgd omdat we op dat moment geen bewijzen hadden dat hij had deelgenomen aan de activiteiten van een terroristische groep. We wisten dat beide broers geradicaliseerd waren en mogelijk naar Syrië zouden trekken maar ze leken geen directe bedreiging te vormen. Beide broers werden dan ook niet gesignaleerd aan de Franse veiligheidsdiensten.

Hoewel Ibrahim dus naar alle waarschijnlijkheid van plan was om zich aan te sluiten bij ISIS en ook zijn broer Salah zeer radicaal was, zag de Belgische politie geen reden om hun Franse collega's te waarschuwen voor het terroristische duo. Op die manier konden de Brusselse broers in alle rust de aanslagen van afgelopen vrijdagnacht voorbereiden, samen met hun medeterroristen.
De Europese diensten EuroJust en Europol wijzen al langer op de noodzaak van betere samenwerking tussen de veiligheidsdiensten en justitiële apparaten in de verschillende EU-lidstaten. Op dit moment is het zo dat andere Europese landen niet direct op de hoogte worden gesteld als bijvoorbeeld de Nederlandse politie een potentiële Syriëganger in het vizier heeft. Dat is opmerkelijk, omdat er binnen de Schengenzone van de EU geen grenscontroles zijn. Ook terroristen laten zich natuurlijk niet tegenhouden door een onbewaakte grens, en zo kon het gebeuren dat meerdere Belgen deelnamen aan de aanslagen in Parijs terwijl de Belgische politie hen al eerder verdacht had.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten