1. Home
  2. Poetin en 'the devil we know'

Poetin en 'the devil we know'

Geen categorie18 aug 2012, 20:29
Achter de schermen had ik vandaag een interessant email-debat met collegaredacteur Nick. De reden was de vraag of de Russische oppositie werkelijk beter is dan Vladimir Poetin.
Nick emailde me nadat ik vandaag verscheidene keren een berichtje had geschreven over Pussy Riot. Het zal u niet zijn ontgaan dat ik het wanstaltig vind dat de dames zijn veroordeeld tot drie jaar cel. Zoiets hoort niet te kunnen; in ieder geval niet in een samenleving die vrij heet te zijn.
Mijn gewaardeerde collega legde uit dat de dames van Pussy Riot niet bepaald heilig zijn. Zie, schreef hij, bijvoorbeeld dit artikel over hun minder rooskleurige verleden. Ik antwoordde zijn email, waarin ik uitlegde dat dit me niet om de dames in kwestie gaat, maar om hun recht om zowel de kerk als het regime van Poetin en co. te bekritiseren.
Daarop wisselden we nog enige emails uit, wat tot een kort gesprek leidde over 'the devil  you know': is het niet veiliger om de 'devil you know' te accepteren? De Russische oppositie is niet bepaald inspirerend: deze bestaat vooral uit communisten en neo-nazis. Daar moet een verstandig mens geen zaken mee willen doen.
Poetin is niet bepaald een lichtend voorbeeld voor het vrije westen, maar hij is nog altijd beter dan het alternatief. Dan dus maar kiezen voor 'the devil you know'.
Aangezien er ongetwijfeld meer mensen zijn die min of meer denken zoals Nick dacht ik dat het wellicht verstandig - of in ieder geval interessant - was om een voorpagina-artikel te wijden aan deze materie.
Ziet u, het feit dat ik me nu achter het recht van de dames van Pussy Riot schaar om hun mening te delen, en Poetin bekritiseer vanwege hun veroordeling, betekent niet dat ik hun politieke agenda verder steun, of wil dat ofwel de communisten, ofwel de neo-nazis aan de macht komen.
Het principe van 'the devil you know' houdt in dat je huidige machthebbers niet zomaar vervangt - niet zolang je zeker weet dat het alternatief daadwerkelijk beter is. Tegelijkertijd kun je deze types echter wel degelijk bekritiseren; sterker nog, dat is je verantwoordelijkheid (in ieder geval als journalist, blogger of politicus).
Het is weliswaar een duivel die je kent, maar nog altijd een duivel. Je kunt zo'n figuur dus geen blanco cheque geven.
Kortom, kritiek op Poetin betekent niet dat ik voor een revolutie van deze of gene partij pleit. Het betekent slechts dat ik afkeur wat Poetin op dit moment of in bepaalde opzichten doet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten