Goed, we hebben al veel geschreven over het pact, maar dit moeten we toch echt even kwijt. Op basis van een peiling van Maurice de Hond kunnen we stellen dat de grootste groep in Nederland tegenstander is van het VN-migratiepact van Marrakesh. Ruim 41% van de respondenten gaf aan te willen dat de regering het pact niet ondertekent. Zelfs kiezers van SP en Partij voor de Dieren (PvdD) geven aan liever te willen dat de regering afziet van ondertekening. Onder SP kiezers is dit het hoogst, ruim 40% is tegen. PvdD-kiezers geven vaker aan niet te weten waar het pact over gaat, maar alsnog is de grootste groep tegenstander: zo'n 30%.
Kiezers van VVD, D66 en PvdA hebben veel minder moeite met het pact. Zo vinden kiezers van al die partijen het ondertekenen met inlegvel een prima plan. Uitgezonderd CDA-kiezers, ondanks dat ze graag willen tekenen met inlegvel is een meerderheid van hen alsnog wel tegenstander (37%). Het pact kan vooral op weerstand stuiten bij PVV en FvD kiezers. Dat verbaast natuurlijk niet. Een overgrote meerderheid van hun kiezers is tegen (FvD: 89%, PVV: 81%). De peiling laat duidelijk zien waar de VVD haar zetels aan heeft verloren in de afgelopen maanden: het opstormende Forum voor Democratie. Huidige kiezers van de VVD willen dat het pact getekend wordt (72%), maar wanneer we oud-VVD kiezers meenemen in de verdeling, dan zie je dat een derde daarvan nu op FvD stemt. Vanwege dit soort onderwerpen is Mark Rutte dus veel kiezers kwijtgeraakt, aldus De Hond.
[caption id="attachment_214674" align="aligncenter" width="1024"]Peilingen Maurice de Hond" width="1024" height="224" /> Houding van kiezers tegenover het VN-migratiepact van Marrakesh onderverdeeld in partijvoorkeuren. Bron: Peilingen Maurice de Hond[/caption]
Slechts 11% van de kiezers denkt dat de maatregeleneffectiviteit van het Marrakesh pact zal bijdragen aan minder illegale migratie. Terwijl 55% denkt dat het pact niet zal bijdragen. Daarmee is het draagvlak voor ondertekening laag, zowel bij oppositiepartijen als coalitiepartijen is er kritiek. Toch gaat Rutte tekenen. GroenLinks kiezers lijken te gaan voor de politiek correcte optie en stellen zich ambivalent op: ruim 45% beantwoord de vraag 'Wat vindt u dat de Nederlandse regering moet doen t.a.v. dit Pact?' met 'weet niet'. Daarmee is deze groep het grootst in onwetendheid aangaande het pact. Voorstanders van ondertekening zonder inlegvel zijn er bijna niet. Alleen bij GroenLinks is daar een meerderheid voor te vinden. Daarmee lijkt het maatschappelijk debat over het Marrakesh pact succesvol te zijn geweest. Dermate succesvol dat zelfs kiezers van traditioneel 'linkse' partijen het belangrijk vinden dat, als het pact wordt ondertekend, dan op voorwaarde van het toevoegen van een aanvullende verklaring.
Tevens is het zeer de vraag hoe waardevol de Nederlandse handtekening eigenlijk is wanneer zoveel kiezers het er niet mee eens zijn of de maatregeleneffectiviteit ervan betwisten.