Paus Franciscus bekritiseert het kapitalisme tijdens rondreis door Zuid-Amerika

Geen categorie12 jul 2015, 19:00
Paus Franciscus zegt op rondreis in Zuid-Amerika dat regeringsleiders de verantwoordelijkheid hebben om de welvaart te herverdelen.
De leider van de Rooms-Katholieke kerk is op dit moment op rondreis in Zuid-Amerika; ooit slechts één van de belangrijke regio's van de katholicisme, maar tegenwoordig wellicht dé belangrijkste. Zuid-Amerikanen zijn over het algemeen namelijk geloviger dan Europeanen en zelfs dan katholieke Noord-Amerikanen. Dit wordt bevestigd door het pausschap van Franciscus zelf: hij komt immers uit Argentinië.
Hoe dan ook, tijdens zijn reis door 'zijn' continent laat de paus duidelijk weten wat hij van het kapitalistische systeem vindt. Zo noemde hij het 'bovenmatig streven naar winst' in Bolivia "de mest van de Duivel."
In Paraguay voegde hij daar nog enkele sterk verwoorde aanmaningen aan toe. Hij gaf toe dat "culturen economische groei en de creatie van welvaart nodig hebben," maar liet weten dat regeringsleiders tegelijkertijd de verantwoordelijkheid hebben om ervoor te zorgen dat deze welvaart "zowel in de zakken van de rijken als van de armen belande."
Hij ging verder:
"Ik vraag ze [red.: ondernemers en andere welvarende individuen): Schep geen economisch model dat is gebaseerd op afgoderij, waarbij mensenlevens geofferd worden op het altaar van geld en winst."
Hoewel sommige katholieken (en niet-katholieken) deze woorden van de paus toejuichen is hij in het verleden vaak bekritiseerd door anderen. Zo wordt hij ervan beschuldigd "een marxist" te zijn die het kapitalisme haat. Het invloedrijke en gerespecteerde Forbes deelt die kritiek. In de ogen van het magazine is de paus het op veel - zo niet alle - punten eens met de theorie van Karl Marx. Enkele voorbeelden zijn, aldus Forbes:
10. Free trade on a free market—bad
Controls and confiscations—good
9. Profit—evil, gained through someone’s loss
Redistribution—obligatory, restores goods to their proper owners
8. Making money on money—depraved
Toiling in the sweat of your brow—noble
7. Rendering unto Caesar and/or God—required
Keeping your income—scandalous
6. Baking your cake and eating it, too—without moral significance
Baking your cake and letting another eat it—an act of virtue
5. You didn’t build that—true
You built it and therefore should own it—false
4. Greed—loathsome
Self-denial—beautiful
3. Inequality—unfair
Bringing down the rich—justice
2. Working to achieve your rational self-interest—predatory
Serving an unperceivable, mystical entity (society or God)—exalted
And the number one thing the pope and Marx agree on is:
1. Regarding your life as supremely important—arrogant vanity
Realizing that all you are is “dust in the wind”—knowing your place
Anderen vinden het juist goed dat de paus het kapitalistische systeem bekritiseert. Een voorbeeld daarvan is de leider van Bolivia, die de paus onlangs een crucifix overhandigde in de vorm van een hamer en sikkel. Ook het Amerikaanse magazine The New Yorker is buitengewoon te spreken over het optreden van de leider van Rooms-Katholieken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten