Dit gaat nog even door.
De Algemene Rekenkamer publiceerde gisteren een brief waarin zij beweert dat ze onvoldoende geïnformeerd was door Oxfam Novib over het misselijkmakende wangedrag van 10 werknemers van Oxfam FB in Haïti. Of, zoals wij het verwoordden: "Seksverslaafd Oxfam verzweeg fraude met Nederlands belastinggeld voor de Nederlandse overheid."
Ondertussen heeft Oxfam teruggeslagen naar de Rekenkamer. In een verklaring op de website van de Nederlandse tak van de organisatie laten ze weten dat de Rekenkamer wel degelijk "duidelijk geïnformeerd is." "De strekking van de brief," gaat de organisatie verder," was helder; alles wat Oxfam Novib toen wist, is gedeeld met de Rekenkamer en het Ministerie van Buitenlandse Zaken in 2012."
Algemeen directeur van Oxfam Novib, Farah Karimi, legt uit:
"Ik betreur dat nu de indruk is ontstaan dat er destijds, in 2012, geen openheid van zaken is gegeven. Alle informatie, die toen beschikbaar was bij Oxfam Novib, is in Nederland met de betreffende instanties, zoals de Algemene Rekenkamer, gedeeld. Dat de Rekenkamer achteraf stelt dat zij toen niet voldoende geïnformeerd is, is daarom niet correct."
De geanonimiseerde samenvatting van het onderzoeksrapport van Oxfam, met de titel Investigation Report FRN5 Haiti, werd op 18 april 2012 gedeeld met het ministerie én de Algemene Rekenkamer. In appendix 1 van die samenvatting staat duidelijk wat het personeel gedaan heeft en welke maatregelen er tegen hen genomen zijn. De samenvatting die Oxfam Novib toen met de overheid deelde is hier (pdf) te lezen. En dan is er ook nog de brief die Oxfam op 1 maart 2018 aan de Rekenkamer stuurde waarin de vragen over het wangedrag verder beantwoord worden.
Met andere woorden, de overheid liegt keihard. Waarom? Ongetwijfeld om zijn eigen hachje te redden -- zowel dat van hoge ambtenaren als, natuurlijk, van de minister en staatssecretaris.
Helaas voor die technocraten speelt Oxfam dat spelletje niet mee. De organisatie is terecht door het slijk gehaald, maar is niet van plan om alles voor zijn rekening te nemen.
Er moet een parlementaire mini-enquete komen naar deze hele affaire. Daarbij moet er gekeken worden naar het wangedrag van organisaties als Oxfam -- maar niet alleen naar Oxfam, ook naar andere organisaties -- én naar de manier waarop de overheid ermee is omgegaan. Welke partij heeft de moed om dit te eisen? Want dat het misbruik wijdverspreid is in de 'ontwikkelingswereld' is onderhand héél duidelijk. Als er beter naar gekeken wordt komen we hoogstwaarschijnlijk tot de conclusie dat het op net zo'n grote schaal gebeurde als bij de katholieke kerk destijds.