Wie de verschillende feiten bij elkaar optelt, kan helaas niet tot een andere uitkomst komen.
In het nieuws-maar-vooral-geleuter-programma EénVandaag kwam een onderzoek met een schokkende uitkomst naar boven: leerlingen die nu in het voortgezet onderwijs zitten zijn bijzonder slecht geïnformeerd over de persoon Pim Fortuyn. Zo maar even wat gegevens uit die enquête:
· Bijna zes op de tien middelbare scholieren (57%) denken dat Pim Fortuyn werd vermoord door een moslimextremist.
· Op de vraag wat voor politicus Fortuyn was, typeert de meerderheid (52%) hem als extreemrechts.
· Bij bijna zes op de tien ondervraagde jongeren (57%) is er op hun middelbare school nooit aandacht besteed aan Pim Fortuyn.
· Maar 9 procent heeft één of meerdere lessen over de politicus gehad.
· Eén op de tien meent zich te herinneren dat Fortuyn minister
· Een even grote groep denkt dat de bekendste oneliner van Fortuyn was: "Niet links, niet rechts, maar recht door zee!.
Kortom: dat lijkt echt helemaal nergens naar? Het is toch triest dat een persoon als Fortuyn, die als geen ander zelfs vanuit het graf de politieke agenda vanaf 11 september tot en met nu heeft bepaald, in de complete vergetelheid dreigt te raken. Wat zegt het namelijk over de kloof tussen politiek en burger als de burger geen weet meer heeft van de grootste politieke vraagstukken van zelfs de afgelopen tien jaar? Dat die kloof er kleiner van zou worden, lijkt mij sterk.
De jongeren van nu zijn de jongvolwassenen van over tien jaar, zijn de vaders en moeders van een hele nieuwe generatie weer tien jaar later. De kans om ze iets bij te brengen over de geschiedenis is dan verkeken: deze mensen hebben dan full-time banen of zijn druk met de kinderen van school halen en het huis stofzuigen. Het zal dan voor altijd te laat zijn om ze iets bij te brengen over de persoon Fortuyn. Het zal dan ook te laat zijn om hun kinderen iets te leren over de markante politicus, want hoe draag je kennis over als je die zelf niet bezit?
History repeats itself, en zo zal ook het vergeten van Fortuyn leiden tot het herhalen van eerdergemaakte fouten. We zien nu alweer hoe de contouren van een nieuw paars(-plus)-kabinet zich aftekenen langs de lijnen waar in 1994 ook door Wim Kok en Frits Bolkestein aan gewerkt is. Hoe het met dat paarse avontuur afliep, is reeds bekend.