In het Verenigd Koninkrijk heerst chaos nadat geen enkele partij verrassend genoeg een meerderheid wist te behalen bij de verkiezingen, maar aan de andere kant van het Kanaal kunnen linkse politici hun geluk niet op.
2016 was met afstand het afschuwelijkste jaar voor eurofielen: Donald 'Europa moet zichzelf leren te verdedigen' Trump kwam aan de macht en het Verenigd Koninkrijk besloot als eerste land ooit uit de Europese Unie te stappen. Nee, het was geen fijne tijd om eurofiel te zijn, dus weten ze niet hoe hard ze vandaag moeten juichen bij het zien van de uitslag van de Britse verkiezingen.
Hoewel de Britten vorig jaar namelijk overduidelijk zeiden dat ze genoeg hadden van de Europese Unie en daar geen deel meer van willen zijn, bestaan er zowaar nog steeds politici die het niet zo nauw nemen met de wil van het volk. En nee, dan heb ik het deze keer niet eens over Mark Rutte of Sybrand Buma: ook in andere landen spugen ze graag op de mening van de kiezer. Hoewel er vorig jaar helemaal geen parlementaire meerderheid was voor een Brexit, besloten de meeste politici daar het toch maar te accepteren, met uitzondering van de Liberal Democrats - zeg maar het Britse D66 - en de Schotse nationalisten, die dan maar liever uit de unie met Engeland stappen.
Het hardste roepen echter de mensen die helemaal geen recht van spreken hebben in de hele zaak: eurofielen in de rest van Europa. Vooraan staat Martin Schulz, de Duitse sociaaldemocraat die samen met onze eigen Frans Timmermans de grootste eurofiel die de wereld 'rijk' is te noemen valt. Hij was erg bedroefd toen de Britten besloten tot de scheiding met 'zijn' Europa, en nu men daar volgens links 'tegen een harde Brexit heeft gestemd' wil hij snel een ontmoeting hebben met de man die zo'n zachtere Brexit wel ziet zitten, Labour-bobo Jeremy Corbyn:
What a race! Congratulations to @jeremycorbyn and @UKLabour!
— Martin Schulz (@MartinSchulz) 9 juni 2017
Just talked to Jeremy Corbyn on the phone. We agreed to meet very soon.
— Martin Schulz (@MartinSchulz) 9 juni 2017
Hoewel Corbyn al heeft aangegeven wél het referendum te willen respecteren, weet je natuurlijk nooit wat er zou gebeuren als hij ook daadwerkelijk aan de macht zou komen. De Brexit helemaal van de baan schuiven ligt niet in de lijn der verwachtingen, maar een erg softe Brexit waarin vrijwel niets verandert, is zeker denkbaar. Martin Schulz heeft ongetwijfeld nog geweldige ideeën om zo'n nep-Brexit vorm te geven, en kan niet wachten om zijn Britse collega daarmee te indoctrineren.
Gelukkig is de kans dat dat gebeurt niet bepaald groot: hoewel Corbyn heeft aangegeven desnoods een minderheidsregering te willen vormen, is het veel waarschijnlijker dat de Conservatives, met of zonder Theresa May, een coalitie smeden met de Noord-Ierse DUP. Eerst zien en dan geloven echter, want je weet maar nooit hoe een eurofiele haas een koe vangt.