De Sociaal Economische Raad heeft zojuist een vrouwenquotum geadviseerd. Er moet een vrouwenquotum komen aan de top van de bedrijven. Al jaren is er weerstand tegen de komst van een quotum, maar nu winnen de voorstanders toch. De overheid gaat zich dus keihard bemoeien met de vrije markt en private bedrijven. Terwijl de achterliggende redenen waarom vrouwen niet altijd in de top van bedrijven werken gewoon genegeerd worden.
https://twitter.com/ANanninga/status/1175020132814458886?ref_src=twsrc%5Etfw
De enige echte powerhouse Nanninga omschrijft de reden waarom quota totaal niet nodig zijn. Wij lopen achter met de rest van Europa omdat vrouwen hier massaal kiezen om parttime te werken, met parttime werken is het praktisch onmogelijk om aan de top van een bedrijf te staan.
Het is absoluut geen schande dat vrouwen - of mannen - kiezen om parttime te werken, toch wordt er gedaan alsof er patriarchale samenzwering plaatsvindt om vrouwen massaal buiten te sluiten. Een stompzinnige gedachtegang die we normaal alleen zien bij intersectionele feministen, maar nu dus ook bij de SER.
Er zijn dus topvrouwen die ervoor pleiten dat de overheid nog verder gaat met haar etatisme en dusdanig 'hard' moet gaan ingrijpen in de samenleving.
Ik zou niet weten hoe je het anders moet oplossen. Je ziet dat bedrijven zich al jaren niet aan de streefwet te houden", zegt Marguerite Soeteman-Reijnen, topvrouw bij Aon en lid van verschillende raden van toezicht. Die streefwet van 30 procent werd in 2013 ingevoerd, maar werkt kennelijk niet. "Het is zaak dat de overheid ingrijpt."
https://twitter.com/SanderQuote/status/1175032672139304961?ref_src=twsrc%5Etfw
Zowel Nanninga als Sander Schimmelpenninck maken hier beide een goed punt. Door een quotum worden vrouwen inderdaad minder serieus genomen, mannen gaan rancuneus worden. De gedachte kan ontstaan - die deels op waarheid is gebasseerd - dat een vrouw alleen dus die functie heeft gekregen vanwege haar sekse en niet vanwege haar merites en expertise. Dat is een kwalijk zaak en zet mannen en vrouwen alleen maar tegen elkaar op.
Sander wijst terecht op de echte reden waarom er minder vrouwen aan de top zijn. Het is een keuze dat vrouwen minder werken en daardoor niet gaan voor topposities, hier is niks mis mee. Dit kan alsnog de komende jaren veranderen aangezien het steeds gebruikelijker wordt dat ook vrouwen lang fulltime werken omdat het economisch niet te behappen is voor tweeverdieners als er één van de twee minder gaat werken.
Laten we alsjeblieft vooral niks forceren door dwang, want dat levert alleen maar haat en nijd op.