Opmerkelijk: de VVD heeft vandaag een propagandabericht van de minister van Medische Zorg, Bruno Bruins (VVD) doorgestuurd naar haar netwerk. In het bericht geschreven door de minister wordt de stijgende prijs van medicijnen geproblematiseerd en legt Bruins uit wat hij eraan gaat doen om de kosten te onderdrukken. Zo wil de minister dat de farmaceutische industrie openheid van zaken geeft over de samenstelling van de prijzen van medicijnen en: afdingen. De minister van Medische Zorg maakt handig gebruik van zijn VVD-netwerk om een bericht vanuit de regering te versturen. Dat is natuurlijk wel wat opmerkelijk, maar afijn, naar de inhoud. In het bericht gaat Bruins in op de hoge kostenstijgingen van onder meer kankermedicijnen. Dure medicijnen, zo schrijft Bruins "slokken een steeds groter deel van het zorgbudget op". Daarmee verwijst Bruins naar een
gehekeld fenomeen in de farmaceutische industrie.
De zorgkosten lopen hard op momentee en dit heeft zijn impact op allerlei terreinen, zo gaan steeds minder mensen naar de tandarts sinds tandartscontrole uit het basispakket van de zorgverzekeringen is gehaald: een erfenis van de bezuinigingsdrift van de kabinetten Rutte 1 en 2. En de kosten voor allerlei medicijnen nemen eveneens toe. Sommige medicijnen, zo schrijft Bruins, kosten ziekenhuizen per jaar 2,2 miljard euro. Zo kost het medicijn Zolgensma "ruim 2 miljoen euro, per patiënt", aldus de minister van Medische Zorg in de brief.
De minister richt zich in het VVD-bericht ook tot de farmaceutische industrie. Zo schrijft hij dat er meer uitleg moet komen vanuit de sector over hoe de prijzen van medicijnen zijn opgebouwd, zodat eerlijk kan worden onderhandeld over een geschikte prijs:
"Ik zal vragen naar een verklaring voor deze prijsstijging. Komt daar een plausibel verhaal uit – hoge ontwikkelkosten, vele mislukte trajecten die vooraf gingen aan dit ene succes – dan zal ik de fabrikant vragen daarmee in de publiciteit te treden. Een goed verhaal moet immers verteld worden.Is er geen goed verhaal, dan ga ik me beraden op vervolgstappen. Eén daarvan is het zoeken van publiciteit. Daarom noem ik het bedrijf niet in deze brief. Nog niet."
Deze verkapte dreiging moet natuurlijk met een korreltje zout worden genomen. De minister wil laten zien aan zijn achterban dat hij de hoge prijzen wil aanpakken, maar daarvoor is Nederland niet echt in een goede positie. De grote 'chemische landen' zijn immers Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten:
"Begrijp mij goed. Ik heb grote waardering voor de innovatiekracht van uw sector. Uw werk is letterlijk van levensbelang. En er zijn farmabedrijven met vestigingen in Nederland die snappen dat het zo niet verder kan, die ook nadenken over meer transparantie. Maar zij missen de hulp en medewerking van hun moederbedrijven in Frankrijk, Duitsland of de Verenigde Staten. Daarom werk ik samen met andere landen op dit onderwerp."
De farmaceutische industrie verdient vooral goed aan patenten die zijn opgeslagen in de United States Pattent Office waardoor het voor een Nederlandse minister vrij lastig is om 'af te dingen op de prijs'. Veel verder dan dreigementen zal het niet gaan, maar wellicht lukt het Bruins om incidentele successen te boeken en goedkopere medicijnen te regelen. Hoe groot die besparing zal zijn is echter nog afwachten.