Nederturkse aanhangers van Erdogan draaien helemaal door.
Lange tijd leek de Nederturkse gemeenschap één groot blok te zijn. Experts (of gewoon mensen met veel Turkse vrienden) wisten dat dit deels schone schijn was, maar echte buitenstaanders konden dat er niet aan af zien. Ze leken er allemaal voor elkaar te zijn... en min of meer dezelfde ideeën te hebben.
Nou, die mythe kunnen we definitief in de prullenbak gooien. En dat allemaal met dank aan de mislukte (en buitengewoon amateuristische) staatsgreep in Turkije eerder deze maand én de buitengewoon vergaande maatregelen van president Erdogan die daarop volgden:
Enkele tientallen personen hebben al aangifte gedaan van bijvoorbeeld bedreiging of intimidatie die voortvloeit uit de spanningen in de Turks-Nederlandse gemeenschap.
Het gaat om aangiftes die samenhangen met de onrust die er is tussen de verschillende bevolkingsgroepen binnen de Turkse gemeenschap in Nederland, aldus minister Ard van der Steur (Justitie) donderdag.
Zoals wel vaker is de reactie van het kabinet buitengewoon slap. Minister Van der Steur roept alle betrokken partijen op om 'het hoofd koel te houden' en 'de handen thuis.' Daar voegt hij iets aan toe over het respecteren van de rechtsstaat.
Ondertussen gaan Erdogan-aanhangers helemaal los, bedreigen ze volgelingen van Fethullah Gülen (zelf overigens een misselijkmakende islamist), en steken ze Gülen-clubs in de hens. Rechtsstaat, welke rechtsstaat?
Het kabinet moet gewoon duidelijk maken dat een ieder die de Turkse problemen meeneemt naar Nederland niet meer welkom is in ons land. De vrijheid van meningsuiting is een groot goed dat ten koste van alles beschermd moet worden, maar het is iets heel anders als je daadwerkelijk agressief wordt (of met geweld dreigt). Dan is het gewoon einde oefening en ben je niet langer welkom in Nederland.
Maar ja, het kabinet zal zoiets natuurlijk nooit zeggen. Want dan kunnen mensen zomaar boos worden, en dat moeten we niet willen; da's maar eng, confrontaties enzo. Brr.
Je kunt veel van Erdogan zeggen, maar anders dan zijn Nederlandse collega's heeft hij daar op zijn beurt geen enkele moeite mee. Daar kan ons establishment ironisch genoeg het één en ander van leren.