Alle aandacht gaat momenteel uit naar Oost-Oekraïne, Gaza en het kalifaat van ISIS. Maar ook in Libië lopen zaken gruwelijk uit de hand. Het land wordt opnieuw verscheurd door oorlog.
De blik van het Westen is momenteel gericht op Oekraïne, de Gazastrook en de strijd van ISIS in Irak en Syrië. Maar de dreiging zit niet in alleen in het oosten, maar ook in het zuiden. Aan de kust Middellandse zee gaat het namelijk flink was in Libië, waar verschillende groepen milities een oorlog uitvechten tegen elkaar.
Het grote twistpunt tussen de groeperingen is - en dat zal niemand verbazen - dat er sommigen zijn die een Tripoli-variant van de ISIS-staat willen vestigen. Andere, wat meer liberaal ingestelde krijgers, zijn daar begrijpelijkerwijs niet van gediend. En dus is het vechten geblazen, waarbij Benghazi - symbolisch voor de revolutie drie jaar geleden - al praktisch is veranderd in oorlogsgebied.
Hoe wanhopig men momenteel is om de islamistische dreiging af te slaan blijkt wel uit het feit dat Seif al-Islam Khadaffi - de zoon van de gedode Moammar Khadaffi - eventjes uit z'n cel gelaten is om op de nationale radio een rede tegen de islamistische dreiging te laten houden. U leest dat inderdaad goed: de nieuwe machthebbers van Libië zijn bereid air time te verlenen aan hun tegenstanders van het ancien regime omdat er grotere gevaren op de loer liggen.
Momenteel krijgt Libië nog weinig aandacht van de pers, maar de kans is reeël dat dat niet lang meer duurt. Voorbereidingen voor een grote oorlog zijn immers in volle gang: een Filippijnse bouwvakker is al onthoofd teruggevonden in een ziekenhuis, en tevens is een Maltese werknemer van een oliemaatschappij ontvoerd.
Inmiddels zijn ook de Amerikaanse en Turkse ambassades al geëvacueerd en heeft Malta een groot evacuatiecentrum opgezet om al diens inwoners terug te halen als dat nodig is. De andere 27 EU-lidstaten doen voorlopig niks, omdat ze graag de droom hoog blijven houden dat door de omwentelingen in de Arabische Lente het nieuwe Libië een veilige en stabiele bondgenoot werd. Het ziet er echter naar uit dat de internationale gemeenschap binnen afzienbare tijd ruw zal worden wakkergeschud.