Hoewel de ogen van de wereld vooral gericht zijn op Egypte, doen we er verstandig aan de ontwikkelingen in Jemen ook de in gaten te houden. Net als in Egypte eisen 'hervormingsgezinde' Jemenieten het aftreden van hun president.
President Ali Abdullah Saleh is net als Hosni Mubarak (was) een Arabische dictator van de oude stempel, die aan de macht kwam na de opleving van het Arabisch nationalisme. Net als in Egypte is de macht niet alleen in handen van de president, maar ook van zijn kompanen. En net als Mubarak is Saleh nominaal een bondgenoot van het westen.*
Het belangrijkste verschil zit 'm er vooral in dat Jemen een sterke stammencultuur heeft. Mubarak en co. hadden eigenlijk het hele land in hun greep. In Jemen zit dat anders. Er zijn hele regio's waar Saleh niets heeft in te brengen. Daar zwaaien (andere) stammen de scepter.
Daarnaast is het van belang dat een groot deel van de demonstranten in Egypte seculier en liberaal waren. In Jemen lijkt de oppositie vooral te bestaan uit fundamentalisten die vinden dat Saleh niet 'puur' genoeg is.
* Ik schrijf 'nominaal' omdat Saleh de VS weliswaar af en toe helpt, maar dat hij ook al tijden een dubbelrol speelt. Aan de ene kant help hij de VS in de oorlog tegen het terrorisme, aan de andere kant fungeert zijn land maar al te vaak als veilige haven voor allerhande extremisten, waaronder leden van Al Qaeda. Als Saleh echt wilde kon hij veel meer doen. In dit specifieke geval kun je je dus afvragen of de situatie werkelijk veel slechter kan worden als de president het land uitgejaagd wordt.
Waarschijnlijk wel tot op zeker hoogte, maar het belang van Jemen en president Saleh is aanzienlijk kleiner dan dat van Egypte en Mubarak.