Ook bijstandontvangers moeten werken voor hun geld

Geen categorie24 dec 2013, 12:45

Bijstandontvangers in Amsterdam moeten een tegenprestatie leveren voor hun geld. Zij klagen: het werk is vernederend en zinloos. Dat ook mensen in de bijstand moeten werken voor hun geld, lijkt mij echter heel gezond.

Er is heel veel negatiefs te melden over dit kabinet. Het afgelopen jaar hebben ik en andere auteurs op DDS dat ook niet nagelaten. Positieve berichten waren er nauwelijks. Laat mij dan, zo aan het einde van het jaar, eens een pluim uitdelen aan Rutte II. Het kabinet wil namelijk dat mensen in de bijstand vanaf 1 juni 2014 verplicht een tegenprestatie gaan leveren. Het moet gaan om maatschappelijk, nuttig werk, zoals de straat schoonmaken of helpen in de thuiszorg.

Ik vind dat werkelijk waar briljant. Mensen in de bijstand krijgen geld van de werkende Nederlanders. Dat is helemaal niet erg. Het is echter ook niet erg als mensen in de bijstand daar iets voor terug doen. Het geld is immers niet gratis. Zij mogen best hun handen uit de mouwen steken voor ons geld. Dat moet iedereen immers.

Appie
Natuurlijk zitten er haken en ogen aan dit voorstel. Maar ik ken afgestudeerde studenten die weigeren bij de Albert Heijn te gaan werken als vakkenvuller. 'Daar heb ik niet voor geleerd en je krijgt maar iets meer dan bij een uitkering, laat mij maar lekker op de bank zitten'. Dat dat bankzitten dan weer gefinancierd wordt door hardwerkende Nederlanders (die vaak ook stomme klusjes moeten doen), maakt blijkbaar niet uit. Een tegenprestatie kan dan motiveren om wel bij de Appie te gaan werken.

Ik wil niet zeggen dat alle bijstandontvangers zo in elkaar zitten. Maar als je wel graag je handen uit de mouwen steekt, is het toch helemaal geen schande om werk te doen dat ook moet gebeuren? In Amsterdam is men al druk bezig. Een paar duizend bijstandontvangers leveren nu al een tegenprestatie. Naast dat dit werk nuttig is voor de maatschappij, doet men ook 'werknemersvaardigheden' op. Zoals op tijd komen, samenwerken met anderen en je aan afspraken houden. Als men zich niet aan de afspraken houdt, wordt men gekort op de uitkering. Lijkt me een prima stimulans.

'Zinloos'
In Amsterdam wordt door bijstandontvangers die de tegenprestatie moeten leveren, wel geklaagd. Het werk zou zinloos zijn, men voelt zich gekleineerd en men zou ook nog worden tegengewerkt in de zoektocht naar een baan. Dat eerste argument lijkt me makkelijk te pareren. Zinloos werk moet ook gebeuren. Als men daadwerkelijk gekleineerd wordt, moet dat stoppen. Simpel zat. Velen kunnen er niets aan doen dat zij in de bijstand zijn terecht gekomen. Daarnaast werken zij ook gewoon voor hun natje en hun droogje. En dat tegengewerkt worden in de zoektocht naar een baan, lijkt me wat overdreven. Men moet 32 uur werken. Er blijft dus nog een hele werkdag over om te solliciteren.

Niet zeuren, handen uit de mouwen!

U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten