1. Home
  2. Onvermijdelijk: 'sociaaldemocratische' PVV gaat campagne in met Gratis-beleid

Onvermijdelijk: 'sociaaldemocratische' PVV gaat campagne in met Gratis-beleid

Geen categorie07 jan 2011, 11:30
Dat krijg je ervan als je een sociaaldemocraat als partij-ideoloog aanstelt: de PVV gaat op de gratis-tour. Onder het motto 'Leuke dingen voor de mensen' komt de PVV Zeeland met het plan inwoners van Zuid Vlaanderen voortaan gratis door de lokale toltunnel te laten rijden:

De PVV wil de Westerscheldetunnel tolvrij maken voor inwoners van Zeeuws-Vlaanderen door middel van een speciale t-tag. Dat staat in het programma dat de partij gisteren presenteerde voor de Statenverkiezingen in maart.

Wat een leuk idee zeg! Het doet een beetje denken aan het befaamde Gratis-beleid van de Belgische socialist Steve Stevaer. Steve (die eigenlijk Robert heette, maar dat klonk niet daadkrachtig genoeg) had een geniale verkiezingsstrategie ontwikkeld. Wat als hij nou eens mensen ging paaien door alles gratis te maken: gratis busvervoer, gratis onderwijs, gratis van alles en nog wat? Als een soort seculiere Sinterklaas trok hij door het land, overal gulle giften uitdelend in de hoop zo de kiezers blij te maken. Een verkiezing lang werkte het: zijn partij won fors en Steve was de ongekroonde koning van Belgie. Daarna volgde de rekening. De belastingrekening wel te verstaan, want wat de overheid uitgeeft moet uiteindelijk altijd door belastingbetalers worden betaald. Steves Ponzi scheme stortte in en zijn partij raakte electoraal gezien aan lager wal.
Steves gratisbeleid is dus niet echt een navolgenswaardig voorbeeld voor de PVV, lijkt mij. Overigens lijkt de inspiratie ditmaal uit een andere socialistische bron te komen, een van dichter bij huis Inderdaad, de lokale Socialistische Partij. Als dit werkelijk de richting is die de PVV op wil gaan, is de rechtse samenwerking geen lang leven beschoren, vrees ik - en de PVV ook niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten