De wonderen zijn de wereld werkelijk nog niet uit.
Je gelooft het niet, maar de Volkskrant heeft zowaar een stuk gepubliceerd waarin de initiatiefnemers van GeenPeil geprezen worden voor hun activisme én waarin politici opgeroepen worden om actief deel te nemen aan dit feestje van de democratie, in plaats van ervoor weg te lopen en te roepen dat ze geen zin hebben om campagne te voeren.
Jeroen Visser schrijft:
De volksraadpleging over Oekraïne biedt een unieke kans om het debat over Europa een slinger te geven.
Natuurlijk zit het artikel weer achter een paywall, maar gelukkig heeft GeenStijl het stuk samengevat.
De TL;DR-versie van het artikel van Jeroen Visser is, en we parafraseren, 'GeenPeil is awesome, het beste dat dit kabinet ooit is overkomen, Nederland is beter af dankzij GeenPeil, want dankzij GeenPeil, vrede zij met hen, is er nu de unieke kans voor het kabinet om een flinke positieve bak argumenten in het EU-debat te mikken. En Jan Roos is niet de held die dit land wil, maar wel de held die dit land nodig heeft.' Okee, wellicht ietwat overdreven en dat laatste er zelfs compleet bij verzonnen, maar in wezen is dat waar het artikel over gaat: kansen voor het kabinet. Jeroen Visser bedoelt met 'omarm het referendum' dat het kabinet het referendum moet omarmen, zoals kabinetten in Denemarken en Ierland daar referenda over Europa keer op keer aangrepen om interessante, intelligente en intellectuele debatten te voeren over de spanningsboog tussen nationale soevereiniteit en de EU.
De feiten zijn als volgt: de Tweede Kamer nam eerder een wet aan waardoor het mogelijk werd voor burgers om een referendum af te dwingen. Dat was hoegenaamd omdat parlementariërs het belangrijk vonden om het gat tussen Den Haag en de rest van het land te dichten of in ieder geval een beetje kleiner te maken. Ja, ja, we zouden democratischer worden! Leuk! Eensgezindheid!
Maar nu er daadwerkelijk een referendum komt doen de boven-ons-gestelden er alles aan om de opkomst zo laag mogelijk te houden. De reden is duidelijk: ze zijn bang dat het electoraat er een andere mening op nahoudt dan zij.
Nou, shit happens. Politici -- parlementariërs en bewindspersonen -- horen ons te dienen, niet andersom. Als wij tegen een verdrag met Oekraïne zijn moeten zij ervoor zorgen dat het verdrag er niet komt, ja, ook als ze er stiekem wél voor zijn. Als ze dat niet willen moeten ze de wet aanpassen en het referendum gewoon helemaal afschaffen; dan hoeven we ook niet net te doen alsof de politiek dit democratische wapen serieus neemt.
Ben je voor het verdrag? Prima: steun de voorcampagne dan. Leg uit wat je argumenten zijn, probeer kiezers te overtuigen, en zorg er vervolgens voor dat ze gaan stemmen. Als je het referendum dan wint kun je trots zijn op jezelf en het verdrag goedkeuren. Is dat niet het geval dan, helaas!, zul je bakzeil moeten halen en de wil van de kiezers ten uitvoer brengen.