Ondanks de hoopgevende woorden van Mark Rutte op 13 maart dat hij de energierekening voor huishoudens wil verlagen, zit de zoete koek er voorlopig niet in. De energierekening gaat niet omlaag, maar blijft zoals eerder geraamd. Rutte draaide eerder deze week nog bij om mogelijke gedoogpartners GroenLinks en PvdA te charmeren en liet weten de energiebelasting te willen verlagen en een CO2-taks voor bedrijven in te voeren.
Maar ondanks de 'uitgestoken gevulde hand' van de premier zoals Jesse Klaver (GroenLinks) het omschreef, is het nog wel even wachten totdat die gevulde hand impact gaat hebben. Volgens minister Wiebes is het dit jaar verlagen van de energieheffing 'onuitvoerbaar'. Staatssecretaris Menno Snel noemt het zelfs 'onverantwoord'.
Blijkbaar is het snel verhogen van de energieheffing geen enkel probleem, ondanks de impact op de begrotingen van huishoudens, maar het verlagen van de energieheffing is dat wel. Dat laatste komt natuurlijk vanwege de complexiteit van de begroting en Rutte wil niet dat er nog meer gaten ontstaan. Gaten die sinds de opkoop van aandelen in Air France-KLM enkel groter zijn geworden.
Jesse Klaver had van het kabinet begrepen dat de energienota dit jaar nog wel omlaag zou kunnen, zo stelt RTL Nieuws, maar blijkbaar is dit dus niet mogelijk. Staatssecretaris Snel stelt dat het reguliere proces om de heffingen op energie te verlagen dermate complex is dat het 'volgend jaar pas mogelijk is om de energiebelasting te verlagen'. Dat betekent concreet dat de energienota ook voor 2020 hoger gaat uitvallen.
Immers moet er eerst nog een nieuwe wet worden geschreven. En moet de wet door de Tweede en Eerste Kamer. Vervolgens moet de Raad van State er nog een blik op werpen en dan zitten we alweer in 2021.
Tot die tijd plundert het kabinet rustig uw portemonnee verder want het direct wijzigen van de huidige situatie is 'onuitvoerbaar en onverantwoord'. Gelukkig mag de belastingbetaler de onverantwoorde belastingverhoging wel gewoon betalen en waarschijnlijk zelfs tot 2021 aan toe!
Pas daarna is er een mogelijkheid dat de hoge energiebelasting wordt verlaagd. Over de de mate waarin de hoge energieheffingen gaten slaan in de begroting van de Nederlandse huishoudens natuurlijk geen woord. Dat is de verantwoordelijkheid van de huishoudens en niet 'één van het kabinet.