U had vast al een vermoeden maar nam nooit de moeite om er nou écht eens voor te gaan zitten en het uit te pluizen. Econoom en bestuurskundige Bolhuis nam de cijfers onder de loep en concludeert: u betaalt elke verkiezing meer belasting! Aldus The Post Online. Kabinet Lubbers-II van 1986 tot kabinet Rutte-III werd door Bolhuis tegen het licht gehouden. Hij komt daarbij tot de conclusie dat de onderhandelaars doorgaans in lijn met hun
verkiezingsprogramma handelen tijdens de
formaties, maar komen stelselmatig duurder uit dan gepland!
Plannen voor lastenverlichting sneuvelen meestal vrij snel. Reden hiervoor is dat overheidsuitgaven meestal hoger uitvallen en de coalitiepartijen, iets moeten krijgen. Dit zorgt er volgens Bolhuis voor dat er gemiddeld 3 miljard euro meer wordt uitgegeven dan eigenlijk de bedoeling was.
Huishoudens met een hoog- of middeninkomen krijgen doorgaans een lastenverzwaring van zo'n 4 miljard euro, gemiddeld genomen. Het onderwijs is ook steevast de dupe met 600 miljoen euro slechter dan de doelen in verkiezingsprogramma's aangeven. Lage inkomens en uitkeringsgerechtigden komen er meestal echter beter vanaf. Bedrijven gaan er ook gemiddeld 300 miljoen op vooruit.
Bolhuis concludeert dan ook dat tijdens de verkiezingen de burger centraal staat maar bij de kabinetsformatie zij het nakijken heeft en politieke onderhandelaars samen met lobbyisten uit het bedrijfsleven de boventoon voeren.
Dit toont dus aan dat de onderklasse en bedrijven steevast beter worden van iedere onderhandeling, ten koste van het onderwijs en de midden- en bovenklasse. Klinkt een beetje alsof het Nederlandse volk passief wordt gehouden terwijl politici en bedrijven over de rug van de goede verdieners zichzelf verrijken. Wat een smerige situatie.