Terwijl ministers Plasterk en Hennis al máánden op de hoogte waren, verzwegen zij de herkomst van telefoontaps. Tegelijkertijd creëert de EU een geheime dienst die de burger in de gaten moet houden onder het mom van terrorismebestrijding. Nu schreef ik
vorig jaar oktober al over het conglomeraat van diensten, dat zich bezighoudt met het volgen van (kritische) burgers. Een Europese inlichtingendienst die voor 230 miljoen euro belastinggeld
per jaar de Europese burger in de gaten houdt. Zogezegd in de strijd tegen terrorisme, maar ook 'demagogen' en zelfs eurosceptici (dus mensen met gezond verstand) kunnen worden opgespoord en vervolgd. De inlichtingendienst moet daarnaast de schuldenlanden te hulp schieten bij de jacht op belasting
ontwijkers (in de woorden van Brussel). De inlichtingendienst wordt onderverdeeld in 6 compartimenten: Europol, Frontex, INTCEN (Intelligence Analysis Center), het Satelliet Center, het Intelligence Directoraat en de Situation Room. Deze 6 horen bij de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO), waarvan INTCEN de kern vormt.
Gisteren werd het bestaan van deze dienst ook opgepikt door het Vlaamse blad
De Tijd. Het blad schrijft:
"Met 70 zijn ze bij Intcen. De helft van hen zijn Europese ambtenaren, de andere helft spooks, personeelsleden van verschillende Europese inlichtingendiensten. Zo zit er ook een lid van de Nederlandse geheime dienst AIVD. Ilka Salmi, chef van de Finse geheime dienst, leidt deze Europese inlichtingendienst en rapporteert direct aan de Europese minister voor Buitenlandse Zaken, Cathy Ashton. Het mag verwonderen dat zon uit de kluiten gewassen inlichtingendienst gevestigd is op Belgisch grondgebied en al jaren onder de radar kan blijven."
Verwonderen mag dat natuurlijk allerminst. Gedurende het Duitse EU-voorzitterschap in 2007 heeft Wolfgang Schäuble de zogenaamde Future Group in het leven geroepen. Daarmee maakte hij, toendertijd als minister van Binnenlandse Zaken, de weg vrij voor 'samenwerking tussen politiediensten, legers en inlichtingendiensten op EU-niveau'. Deze Groep werd geacht 'aanbevelingen uit te werken voor de totstandkoming van Europees binnenlands beleid' en vond een 'betere coördinatie tussen legers, openbaar ministeries en civiele bescherming' van belang. Zij agendeerde vervolgens de 'versmelting van interne en externe veiligheid'. Dit leidde uiteindelijk tot een rapport, waarin onder punt 46 staat geschreven:
"De groep benadrukt de noodzaak om het kader voor politiële samenwerking met name door de versterking van Europol , de uitwisseling van kennis én de integratie van veiligheidstechnologieën en informatie van de politie te verbeteren."
Volgens de EU heeft het centrum van de Europese inlichtingendienst (INTCEN) vandaag de dag de volgende taken:
"EU-INTCEN voorziet berichten van een beoordeling door alle informatiebronnen te raadplegen. Jaarlijks worden door EU-INTCEN ongeveer 200 strategische situatiebeoordelingen en 50 speciale verslagen en briefings uitgewerkt. Voor welke ontvangers deze documenten bedoeld zijn, is afhankelijk van het onderwerp of het land waarop de beoordelingen van EU-INTCEN betrekking hebben. Een aanzienlijk deel is voor de Hoge Vertegenwoordiger / Vicevoorzitter bestemd; andere geadresseerden zijn de leiding van de EDEO, de Commissie en de EU-lidstaten. Daarbij wordt het principe van 'kennis, alleen wanneer noodzakelijk' en 'een passende veiligheidscontrole' toegepast."
Maar de inlichtingendienst is thans echter verder uitgebreid. "EU-INTCEN zou daardoor kunnen verworden tot een permanent civiel-militair operatiecentrum" zo verklaarde althans de Bondsregering destijds. Tot dusverre heeft de Brusselse inlichtingendienst
eenzelfde omvang als die van een land als Oostenrijk. Zij staat buiten toezicht van nationale veiligheidsorganisaties en ook buiten de controle van welk parlement dan ook: noch nationaal, noch Europees. Naar verluidt is het doel van de dienst om 'de integratie van de EU' soepel te laten verlopen, maar wat daar precies mee bedoeld wordt blijft vaag.
Hoe dan ook, een EU die de mond vol heeft over spionage activiteiten van de VS lijkt zelf geen haar beter te zijn. Haar eigen burgers worden afgeluisterd, gevolgd en mogelijk geïntimideerd zonder dat de dienst over haar handelingen ter parlementaire verantwoording geroepen kan worden. Big brother is watching you onder het mom van terrorismebestrijding. Wat heeft die religie van de vrede toch voor een vredelievende wereld gezorgd: van zwaar opgevoerde controles op luchthavens tot het verbod om een flesje water mee aan boord te nemen en nu dus ook privacy schendende inlichtingendiensten onder het mom van terrorismebestrijding. En zoals gewoonlijk is de burger niets gevraagd.
Klik hier voor een overzicht van mijn columns en volg mij hier op Twitter.