Ja, we weten het, peilingen zijn palingen. Maar in de nieuwste peiling verliezen zowel SP als PvdA twee zetels ten opzichte van vorige week. Netjes!
Allereerst een disclaimer: uiteraard, wij hebben alle reden de peilingen met een korreltje zout te nemen. Te vaak zien we grote verschillen tussen de peilingen, tot wel zeven zetels per partij. Daar is dus iets mis. Dat ontkennen we niet. Maar waar peilingen wel goed in zijn, is het ontdekken van een trend.
En de trend van deze week, in de Politieke Barometer van Ipsos Synovate: de SP verliest twee zetels ten opzichte van vorige week. En de PvdA verliest óók twee zetels. De SP 'daalt' naar 27 zetels, de PvdA naar 23 zetels. De roodste rakkers winnen twaalf zetels ten opzichte van 2010, de rode rakkers verliezen er zeven. Het grappige: de vier verloren linkse zetels gaan niet naar andere linkse partijen. Okay, GroenLinks krijgt er eentje bij en zou er nu vijf halen (een halvering ten opzichte van 2010, dus Jolande Sap zien we niet meer terug).
De VVD is met 36 zetels veruit de grootste in deze peiling. De partij is slechts twee zetels verwijderd van het record dat Frits Bolkestein vestigde in 1998: 38 zetels voor de conservatief-liberalen. De VVD mag zich gelukkig prijzen met Mark Rutte als leider van de partij. Als de VVD zich in de campagne in augustus en september goed weet af te zetten ten opzichte van de SP, dan komt er nog een handvol zetels bij van onder meer CDA en PVV.
Wat ook opvalt in de peiling is dat het CDA twee zetels wint ten opzichte van vorige week. Het CDA lijkt dus herstellende en staat intussen op 16 zetels. De PVV haalt 19 zetels, D66 blijft op 13 staan, de SGP op 2, de Dierenpartij op 3, ChristenUnie op een steady 5 en 50Plus weet ook een zeteltje te halen. Hoe meer ontevreden ouderen kiezen voor 50Plus, hoe kleiner de SP. Hell yeah.
De nieuwe partijen weten nog geen deuk in een pakje boter te slaan, dus Hero Brinkman en de Libertarische Partij staan voorlopig langs de zijlijn. Brinkman haalt niet één zetel, dat staat wel vast, maar de LP kan mogelijk één zetel binnenslepen, hoewel veel potentiële LP-stemmers de partij net wat te extreem vinden. De inkomstenbelasting afschaffen? Ja, leuk idee, klinkt goed, maar hoe wil je dan het begrotingstekort terugdringen? Het leger niet meer in het buitenland inzetten en alleen maar gebruiken om de eigen landsgrenzen te verdedigen? Ja hoor, klinkt leuk, maar het is onvoorstelbaar naïef. De vijand klopt niet altijd netjes bij de voordeur aan. De vijand is de laatste decennia elders. In de ogen van de libertariërs moeten we Iran, Noord-Korea en andere levensgevaarlijke dictaturen dus gewoon hun gang laten gaan zolang ze niet bij ons aan de grens staan. En we laten uiteraard Israël in de steek, overgeleverd aan miljoenen moslims die de Joden willen vernietigen. Tja. De LP is net een tikkeltje te filosofisch, te radicaal. Het speerpuntenprogramma getuigt van bar weinig realiteitszin. Dat stoot veel potentiële kiezers af. En dat vind ik, als niet-LP'er, jammer, want de LP zou als een mini-satellietpartij van de VVD kunnen functioneren, om de VVD op economisch vlak kritisch in de gaten te houden.