1. Home
  2. Obama op koers voor herverkiezing

Obama op koers voor herverkiezing

Geen categorie05 aug 2012, 13:59
Een kwakkelende economie en een electoraat in negatieve stemming. Op het eerste oog lijkt het een weinig veelbelovend recept voor de herverkiezing van Barack Obama. Toch ligt hij nog altijd op koers voor een overwinning in november.
De gezaghebbende website Realclearpolitics.com geeft de president in vrijwel alle swingstaten – de cruciale staten waarin de verkiezingen beslist gaan worden – een duidelijke voorsprong. Als de verkiezingen vandaag gehouden zouden worden, zou hij bijna 330 kiesmannen halen, ruim boven het minimaal winnende aantal van 270.
De Republikeinen breken zich momenteel het hoofd over de vraag hoe dit mogelijk is. In hun ideale scenario zou 2012 immers een herhaling moeten opleveren van de verkiezingen van 1980. Er valt op zich wel iets voor te zeggen dat ze naar dat jaar teruggrijpen. Net als nu verkeerde het land ook toen in een aanhoudende economische crisis. En net als nu had de bevolking er ook toen weinig vertrouwen in dat de situatie op korte termijn zou verbeteren.
Kritiek
Toch maken de Republikeinen een vergissing als ze denken dat Obama een nieuwe Jimmy Carter is. Carter was op zijn hoogtepunt inderdaad niet minder populair dan Obama. Maar terwijl Obama zijn populariteitscijfers weet te handhaven rond de kritieke herverkiezingsgrens van 47%, waren Carters populariteitscijfers in 1980 ver onder de 40% weggezakt.
Hij was binnen zijn eigen Democratische Partij zo impopulair dat het er zelfs even op leek dat de jongste Kennedytelg, Ted, hem van de nominatie zou beroven. Uiteindelijk zou Carter na een taaie strijd die nominatie alsnog binnenslepen. De bloedige botsing met Kennedy zou Carter echter zodanig beschadigen dat hij zwaar gehavend aan de start verscheen voor de eindstrijd met zijn Republikeinse opponent, Ronald Reagan.
Daar hebben we meteen het andere verschil met 1980 te pakken. Want met alle respect voor Romney, een Reagan is hij niet. Hij heeft ongetwijfeld een indrukwekkende staat van dienst als zakenman, maar hij oogt meer als een minister van Financiën dan als een president. Zijn 59-puntenplan voor de economie is veel te gecompliceerd om de gemiddelde kiezer te overtuigen.
Zijn ongelukkige optreden tijdens zijn recente internationale trip doet diezelfde kiezer bovendien vermoeden dat Romney gewoon niet geschikt is voor het hoogste ambt. Het mag dan ook niet als een verrassing komen dat Romneys populariteitscijfers lager liggen dan die van president Obama. Erger is dat hij ook zijn eigen Republikeinse electoraat niet overtuigt.
Handicap
Met name onder conservatieve kiezers bestaat opvallend weinig enthousiasme voor zijn kandidatuur. In verkiezingen waarin het eropaan komt de eigen kiezers in groten getale naar de stembus te krijgen, is dat een belangrijke handicap. Al helemaal omdat Obama bij de eigen achterban wel degelijk populair blijft.
Zou het een schande zijn als Romney zou verliezen? Nee, een zittende president wordt zelden verslagen. De komende verkiezingen lijken wat dat betreft meer op 2004, toen de weinig populaire George W. Bush toch gewoon werd herkozen.
Maar als Romney uiteindelijk inderdaad verliest, zullen Republikeinen zich toch nog wel eens achter de oren krabben. Want één ding is zeker, en dat is dat onder de huidige omstandigheden een betere kandidaat het Obama heel moeilijk had kunnen maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten