Halbe Zijlstra bevestigt dat de lasten niet worden verlaagd zolang het kabinet er zit.
Als we 'geluk' hebben, is er pas aan het einde van Rutte II, dus in 2017, ruimte voor enige lastenverlichting. En niet eerder, aldus VVD-fractievoorzitter Zijlstra gisteren bij Pauw & Witteman. De reden: het overheidstekort is te hoog en dan moet je niet aan lastenverlichting doen,
vindt Zijlstra. "Een lastenverlichting met geleend geld is echt geen lastenverlichting. Want dat geleende geld moeten we op een gegeven moment weer gaan terugbetalen."
Onlangs bleek uit ramingen van het CPB dat de economie weer aantrekt. Oppositiepartijen D66 en ChristenUnie willen dat er gekeken wordt naar vermindering van de lasten bijvoorbeeld door de belasting op arbeid te verlagen.
Ik kan de eerlijkheid van Zijlstra wel waarderen. Hij zegt in feite dat er niet wordt gepeinsd over belastingverlaging zolang de VVD in het kabinet zit. D66 en ChristenUnie willen overigens niet de lasten verminderen zoals de media vrolijk beweren, ze willen slechts gaan schuiven met de belastingen. In hun ogen kunnen de andere belastingen best omhoog als de belasting op arbeid omlaag gaat. Een bizar plan, dat per saldo helemaal niets oplevert voor burgers en ondernemers.
Dat is beter dan 1000 euro belastingverlaging beloven en dan vlak na de verkiezingen de belastingen verhogen, zoals Mark Rutte heeft gedaan als lijsttrekker en premier. Nu weten kritische belastingbetalers tenminste wat ze aan de landelijke VVD hebben (in ieder geval tot aan 2017): he-le-maal niets. Dat betekent dus ook dat als het kabinet vóór 2017 valt - wat heel goed mogelijk is - dat we de liberalen dan niet moeten geloven als ze tijdens de campagne beloven dat ze de lasten gaan verlagen.
Ja, ik vind het wel wat, deze nieuwe openheid en eerlijkheid naar de kiezer toe. Dat zouden meer partijen moeten doen. De VVD is niet voor lastenverlichting, maar voor lastenverzwaring. Voor lagere belastingen moet de kiezer toch echt bij een andere partij zijn.