En dat in slechts één maand tijd.
Van bevriende inlichtingendiensten moet je het blijkbaar hebben:
De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA heeft tussen 10 december 2012 en 8 januari 2013 1,8 miljoen telefoongesprekken en sms-berichten in Nederland onderschept.
Dit nieuws werd vandaag gepubliceerd door Tweakers.net dat zich weer op berichten in Der Spiegel en Le Monde baseert.
Het aantal van rond 1,8 miljoen bleek uit een grafiek die het Duitse weekblad Der Spiegel deze zomer publiceerde, maar toen ontbrak de context van deze cijfers: die is nu gekomen met een publicatie van de krant Le Monde in Frankrijk. Het gaat om metagegevens van telefoontjes, in elk geval het nummer waarnaar mensen bellen. Of ook de locatie wordt opgeslagen, is onduidelijk. In het kader van dit programma, Boundless Informant, is geen data afgetapt in Nederland. Hoe de NSA aan deze gegevens komt, is niet duidelijk.
Het ergste is dat de afluisterpraktijken in Nederland nog behoorlijk beperkt zijn als je ons land met Frankrijk vergelijkt. Daar werden er in dezelfde periode namelijk maar liefst 70 miljoen telefoontjes onderschept. Ja, dat leest u goed: 70 miljoen.
Het systeem van de NSA reageert automatisch als er bepaalde nummers worden gebeld. Hoe vaak dat gebeurd is, aldus Tweakers.net, niet bekend. Daarnaast scant de Amerikaanse geheime dienst bijgenaamd Big Brother sms'jes op bepaalde 'sleutelwoorden.'
Klaas Dijkhoff van de VVD reageerde woedend op deze spionagepraktijken. Nou ja... woedend:
"Als je zegt: de Chinezen en Russen doen het, dan zou het niemand verbazen. Maar dit is een land waarmee we samenwerken. Dan valt het extra tegen. Het probleem met dit soort verhalen is dat het vaak geruchten zijn, die goed onderbouwd zijn, maar verder niet worden weersproken. Het is moeilijk om te beoordelen wat er precies aan de hand is."
Samengevat komt de positie van de VVD - die zich altijd inzet voor onze privacy, kuch kuch - er dus op neer dat het zo echt niet kan... tenzij.
SP'er Ronald Raak is duidelijker in zijn veroordeling van dit soort walgelijke praktijken van een zogenaamde bondgenoot. Hij merkt daarbij terecht op dat we vanuit de regerings niets dan het geluid van stilte horen:
"Dit kan natuurlijk niet. De Tweede Kamer moet nu zelf verantwoordelijkheid nemen, want minister Plasterk blijft oorverdovend stil."
Nou ja, oorverdovend stil klopt niet helemaal. Plasterk heeft vandaag namelijk gezegd dat hij afspraken wil maken met Amerika over het gedrag van de NSA. Ja, ja, dat hakt er wel in, inderdaad.
Als je niet beter wist zou je bijna denken dat de regeringspartijen het wel prima vinden dat de NSA ons recht op privacy aan zijn laars lapt. Ongetwijfeld omdat Den Haag daar het één en andere voor terugkrijgt - zoals Glenn Greenwald eerder al aangaf in een interview over deze materie.
Maar goed, dat is natuurlijk allemaal onzin. Opstelten, Teeven, Rutte en Plasterk zouden daar immers nooit aan meewerken. Daar zijn onze grondrechten te heilig voor.
Toch?