NSA bespioneert zonder gerechtelijk bevel

Geen categorie21 jun 2013, 10:00

Obama in verlegenheid.

De Guardian - de Engelse krant die het schandaal over de groteske afluister- en spionagepraktijken van de National Security Agency onthulde - beschikt over documenten, die ze binnenkort gaat publiceren, van het Foreign Intelligence Surveillance Court (bekend als de FISA-rechtbank) die beslist over observatie van telefoon- en internetverkeer door Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Uit deze documenten blijkt dat de geheime FISA-rechtbank hele ruime machtigingen afgeeft aan de NSA die gebruik kan maken van de meta-data die de NSA heeft verzameld van internet- en telefoonverkeer. Uit de documenten van de geheime FISA-rechtbank blijkt dat analisten van de NSA zelf kunnen bepalen welke individuen het doelwit zijn van de grootschalige spionage- en afluisterpraktijken van de NSA zonder gerechtelijk bevel.

De documenten die door de NSA zijn ingediend bij de FISA-rechtbank zijn getekend door Obama's Minister van Justitie, Eric Holder, in 2009 en bevatten regels en procedures voor de NSA om buitenlanders te bespioneren en om informatieverzameling van Amerikaanse burgers te minimaliseren.Zelfs als de NSA inlichtingen inwint uit het buitenland over buitenlandse onderzoekssubjecten, kan ze Amerikaanse data verzamelen en gebruiken. De brede machtigingen van de geheime FISA-rehtbank en de regels voor de NSA om gegevens van Amerikanen te verzamelen en te gebruiken staan in groot contrast met de gruststelling van de Obama-regering en de inlichtingendiensten dat de NSA alleen internet- en telefoongegevens mag gebruiken met een gerechtelijk bevel. Uit de documenten van de FISA-rechtbank, waar de Guardian over beschikt, blijkt nu dat dit niet waar is.

Dit bevestigt de claim van NSA-klokkenluider Edward Snoden dat de NSA het telefoon en internetverkeer van individuen in de gaten kunnen houden zonder gerechtelijk bevel. Twee senatoren, een Democraat uit California en een Republikein uit Indiana, hebben inmiddels een wetsvoorstel ingediend die de Obama-regering verplicht om geheime juridische documenten over de afluister- en spionagepraktijken van de NSA openbaar te maken. De FISA-rechtbank werkt in het geheim, de zittingen zijn geheim en de documenten zijn geheim. Deze geheime rechtbank heeft de reputatie ieder verzoek van de NSA goed te keuren, ze tekent bij het kruisje. Sinds 1979 zijn er 34000 verzoeken voor observatie of zoekingen ingediend bij deze rechtbank. Slechts 11 verzoeken zijn afgewezen.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten