Vanmiddag kwam ik op de site van de NOS en ik zag iets waar ik al van verwachtte dat het ooit zou komen, maar wat nu ook daadwerkelijk gekomen is. Beschamend en walgelijk. De NOS bespreekt in een bericht het effect van 'zwarte superhelden' op de 'zwarte gemeenschap'. Natuurlijk, het komt van 'NOS Op 3', de millennialafdeling van de NOS. Met dit soort berichten doet de NOS mee aan het opwekken van racisme vanuit de 'goede bedoelingen'. Veel recensies en media leggen de nadruk op de zwarte cast en crew van Black Panther. Is dat wel goed? Filmstudent en activist Robin van der Haak vindt van wel. "We zijn nu in het stadium dat we de samenstelling van deze cast nog benadrukken. Maar in de toekomst zal het hopelijk normaler zijn dat dat meer gemixt is."
Nee, Robin, het is helemaal niet goed om de nadruk te leggen op de huidskleur van acteurs en al helemaal niet wat die huidskleur doet voor de maatschappij. Zij het goedschiks, zij het kwaadschiks. De huidskleur benadrukken vanuit een gevoel van diversiteitspromotie maakt het niet anders dan wat het daadwerkelijk is: racisme. Positief racisme bestaat niet en het moet echt een keer gaan doordringen in de maatschappij.
Het gaat om de invalshoek waaruit je een mens benadert. Het hebben van een bepaalde huidskleur kan men niets aan doen en daar moeten we ook niets mee doen. Dat is de hele kern van het anti-racisme standpunt. Tegenwoordig benadrukken we de huidskleur weer net zo veel als in Zuid-Afrika tijdens de Apartheid. Nu vanuit een 'positief' oogpunt, een 'progressief' oogpunt.
Er is niets positiefs aan, aangezien je een persoon simplificeert en objectiveert tot een specifiek standaard: huidskleur. Een mens is veel complexer dan dat, een individu is veel complexer en diepgaander dan een collectieve typering van een 'soort' mens. Je drijft een wig in de maatschappij als je mensen gaat indelen in huidskleuren, of het nu positief bedoeld is of negatief. Het is walgelijk.
Een zwart persoon in de rol van superheld is bovendien belangrijk voor een jonge zwarte generatie, volgens Robin. "Als je de hele tijd zwarte mensen ziet als slachtoffer of als crimineel, dan zijn dat dingen die je onbewust gaat opnemen en waar je naar gaat leven," zegt hij. Bij het zien van een zwarte superheld zou een kind volgens Robin kunnen denken 'ik kan ook ooit zo ver komen!'.
Je moet kinderen leren dat ze als individu zo hoog mogelijk kunnen komen door hun vaardigheden en kwaliteiten, niet door hun huidskleur. Dat ik dit moet uitleggen in 2018 is te bespottelijk voor woorden.