Voormalig Nobelprijswinnaar economie Joseph E. Stiglitz heeft een nieuw boek geschreven: The Euro, and its threat to the future of Europe’. Hierin veegt hij de vloer aan met de eenheidsmunt. Volgens de econoom is er dan ook maar een manier waarop de EU zichzelf nog kan redden: weg met die munt.
Volgens Stiglitz heeft de invoer van de euro de crisis niet verbeterd, maar juist verergerd.In plaats dat de eurozone economieën naar elkaar toe groeiden - wat beloofd was en de bedoeling was - zijn deze juist verder uit elkaar gegroeid. En in plaats dat er een grotere eenheid optrad tussen landen heeft de euro gezorgd voor een grote verdeeldheid.
'Zodra de ene EU-lidstaat bij de andere in de schuld komt te staan, verandert de eurozone van karakter', zo schrijft hij in zijn boek. 'Wie de schulden controleert, controleert ook de politieke soevereiniteit van de schuldenaars.' De situatie in Griekenland bleek van dat laatste tot nu toe het meest erbarmelijke voorbeeld, zo schrijft het Vlaamse blad De Morgen.
De euro is een politieke munt en bedacht door politici en niet door economen, vindt Stiglitz.
Stiglitz hekelt het 'austerity' beleid van de Europese Commissie, waarvan hij vindt dat die een verwoestende werking heeft op de economieën en waardoor die nog verder van elkaar divergeerden. Volgens Stiglitz hebben bepaalde Europese leiders die massa werkloosheid bewust gecreëerd om zo lage lonen af te dwingen en zo de concurrentie positie van het bedrijfsleven te verbeteren. Tegelijkertijd brak het de macht van machtige vakbonden in talloze lidstaten. Hij is weinig optimistisch over de bereidheid van de gevestigde orde om naar alternatieven te kijken. Hopelijk komt er na het Verenigd Koninkrijk nog een ander land dat na een referendum eruit stapt. 'That will begin the process of a real unraveling of the eurozone.', aldus de econoom.
In zijn boek komt Stiglitz met drie mogelijke alternatieven: fundamentele hervormingen van de structuur van de eurozone en het Stabiliteits- & Groei Pact; een gecontrolleerde ontmanteling van de euro; of een robuust nieuw monetair eurosysteem waarbinnen flexibiliteit mogelijk is. Wellicht heeft Stiglitz kennis genomen van The Matheo Solution?