Nobelprijs voor de Vrede gaat naar democratische Tunesische organisaties

Geen categorie09 okt 2015, 12:00
De organisaties hebben bijgedragen aan de overgang naar een democratie in 2011.
De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede is bekend: Een samenwerkingsverband van vier Tunesische organisaties mag de prestigieuze prijs in ontvangst nemen bij de uitreiking in december. De vier organisaties sloegen de handen ineen na de zogeheten Jasmijnrevolutie in 2011 en vormden het "Dialoogkwartet".
Samen droegen de organisaties bij aan de succesvolle overgang van dictatuur naar democratie in het Noord-Afrikaanse land. 24 jaar lang werd Tunesië geregeerd door dictator Ben Ali, maar na zijn vlucht in 2011 werd het land snel getransformeerd tot een parlementaire democratie met een splinternieuwe grondwet.
Toch is de keuze voor de Tunesische organisaties opmerkelijk: Na de val van Ben Ali kregen radicale moslims meer invloed in het land, zeker nadat de aan de Moslimbroederschap gelieerde Ennahda-partij de verkiezingen won. Die partij trad zwak op tegen de groeiende invloed van jihadisten in veel moskeeën. Tunesië is nu één van de grootste leveranciers van buitenlandse ISIS-strijders: 3.000 Tunesiërs strijden voor ISIS, terwijl uit Algerije en Egypte – landen met veel meer inwoners dan Tunesië – slechts enkele honderden mensen naar ISIS vertrokken.
Ook werd gisteren nog ternauwernood een aanslag op een parlementslid verijdeld.
Vorig jaar won de seculiere partij Nidaa Tounes de verkiezingen. Die partij pakt extremisten hard aan, zeker na de aanslagen op een museum in Tunis en een toeristenstrand in Port-el-Kantanoui. Veel van die maatregelen lijken op een terugkeer naar de politiestaat zoals die onder Ben Ali bestond, en veel Tunesiërs lijken veiligheid dan ook belangrijker te vinden dan democratie en mensenrechten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten