Vooruitgang.
Soms wordt borstkanker veroorzaakt door een foutje in het erfelijk materiaal, maar niet alle genfoutjes leiden tot borstkanker. Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek hebben een test ontwikkeld waarmee kan worden bepaald of een onbegrepen borstkanker-gen schadelijk is. De test moet jaarlijks tientallen vrouwen, en hun familie, uit onzekerheid halen.
Per jaar krijgen 12.000 Nederlandse vrouwen borstkanker. Bij 5 tot 10 procent speelt een erfelijke factor daar een rol bij. Eén is een foutje in het BRCA1-gen. Deze gen wordt doorgegeven. Als één vrouw het heeft dan zijn haar zussen, moeders en dochters vaak ook drager van dit genfoutje, waardoor ze meteen grote kans hebben om borstkanker te krijgen (tot 80 procent kans).
Er is een 'maar': "Soms heeft het foutje geen invloed op de instructie, soms is het overduidelijk dat de instructie niet meer goed zal werken. Maar er is een tussengebied: bij 10 procent van de BRCA1-genfoutjes is de instructie niet meer helemaal goed, terwijl onduidelijk blijft wat de gevolgen daarvan zijn voor het eiwit".
Met de nieuwe test is dat dus wel mogelijk.