1. Home
  2. Nieuwe aftrap zaak-Wilders - op weg naar een pyrrusoverwinning?

Nieuwe aftrap zaak-Wilders - op weg naar een pyrrusoverwinning?

Geen categorie14 mrt 2011, 9:00
Op dit moment begint Bram Moszkowicz aan zijn preliminaire verweren in de retake van de zaak-Wilders. Als één van die verweren slaagt dan zal Wilders worden ontslagen van alle rechtsvervolging (juridisch gezien wordt hij dus niet vrijgesproken) en zal de zaak-Wilders reeds vóór de inhoudelijke behandeling ten einde zijn.
Wat Moszkowicz gaat doen is zijn pijlen richten op de meer juridisch formele 'voorvragen'. Die gaan dus niet over de feiten waarvan Wilders verdacht wordt, maar, kort gezegd, of er wel aan alle procedures is voldaan. Het kan dus straks zomaar zijn dat Wilders wordt 'vrijgesproken' vanwege een vormfout - iets waar de PVV en haar achterban doorgaans een broertje dood aan hebben.
Mijn verwachting is dat de rechtbank uiteindelijk zo'n preliminair toewijst. De rechtsprekende macht zit al sinds het eerste wrakingsverzoek met deze rechtszaak in de maag en wil er eigenlijk zo snel mogelijk vanaf. Ik schreef al eens eerder dat er een zeer grote kans was dat het vorige stel rechters op het punt stond Wilders vrij te spreken en juist daarom de beslissing nam die hen later fataal zou worden.
En eigenlijk is het jammer dat het nu zo gaat lopen. Want als Wilders over twee weken wegens een vormfout wordt ontslagen van alle rechtsvervolging hebben we nog steeds geen duidelijkheid over waar de grenzen van de vrijheid van meningsuiting nu precies liggen. Over de feiten zal dan namelijk niets meer worden gezegd. In tegenstelling tot een vrijspraak betekent een ontslag van alle rechtsvervolging namelijk niet dat Wilders geen strafbare feiten heeft gepleegd, maar dat bijvoorbeeld het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk is of dat de rechtbank niet bevoegd is om de zaak te behandelen. Of het vergelijken van de Koran met Mein Kampf strafbaar is of niet doet er in dat geval niet toe.
Kortom, een toegewezen preliminair verweer zal voor Wilders een persoonlijke (en politieke?) overwinning zijn, maar voor de vrijheid van meningsuiting zal het een pyrrusoverwinning blijken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten