Twee opmerkelijke voorpagina's.
Ik wist niet wat ik zag: op de voorpagina's van NRC Handelsblad en NRC Next van 4 en 5 mei stonden geen aangrijpende verhalen en indrukwekkende foto's over de Jodenvervolging en het einde van de Tweede Wereldoorlog, zoals op de voorpagina's van andere kranten.
Nee, op beide dagen stond er een groot verhaal op de voorpagina over iets heel anders. Het was een verhaal van NRC's Israël-correspondent Derk Walter over wat het Israëlische leger allemaal fout doet in de ogen van welgeteld één ngo in Israël, Breaking The Silence.
Het was geen scoop - dan zou de keuze voor de voorpagina misschien nog te begrijpen zijn - maar het was een artikel waarin werd verteld welke nare verhalen Breaking The Silence heeft gehoord van meer dan zestig soldaten uit het Israëlische leger.
Israël zou er helemaal niet alles aan hebben gedaan om burgerdoden tijdens de Gaza-oorlog te voorkomen, is het verhaal. Het was 4 mei, de dag van de nationale Dodenherdenking, toen NRC Handelsblad met deze voorpagina kwam:
En een dag later, tijdens Bevrijdingsdag, deed NRC Next het nog eens dunnetjes over met deze voorpagina:
Walters schrijft onder meer:
Ruim zestig Israëlische militairen, van soldaten tot officieren, hebben anoniem getuigd over wat ze meemaakten tijdens de oorlog. Hun getuigenissen staan haaks op het officiële standpunt van het Israëlische leger, dat zegt er alles aan te hebben gedaan burgerslachtoffers te voorkomen. Volgens de VN kwamen 2.293 mensen om, onder wie 1.492 Palestijnse burgers.
Het Israëlische leger gebruikt diverse methoden om mensen niet meer tot burger te bestempelen. Zo werden folders rondgestrooid boven woonwijken, met het bevel dat mensen voor een vastgestelde deadline vertrokken moesten zijn. Wie toch bleef, werd beschouwd als militant en, in de woorden van een kapitein in Gaza-Stad, "veroordeelde zichzelf tot de dood".
In het artikel van Walters gaat het enkel over wat Breaking The Silence te vertellen heeft. NRC plaatst aan het einde nog wel een reactie van het leger over het verhaal van de ngo: ze vinden het jammer dat het materiaal niet vooraf is gedeeld. "Dan hadden we eventuele fouten kunnen onderzoeken. Nu kunnen we er niet op reageren".
Dat is een volkomen logische reactie, want het leger probeert altijd een juridische basis te hebben voor militaire acties, en als er fouten worden gemaakt, wordt er ook actie ondernomen tegen bijvoorbeeld individuele militairen die over de schreef zijn gegaan. En dan schrijft de krant dit:
Volgens de ngo ging het leger niet in op een verzoek te praten met de chef-staf.
Heeft NRC wel geprobeerd te praten met de chef-staf voor een fatsoenlijk weerwoord of praten ze alleen maar Breaking The Silence na? Want nu zijn het twee voorpagina's plus nog een paar pagina's in de krant die vooral het bashen van Israël tot doel lijken te hebben. Een 'kwaliteitskrant' onwaardig.
Kijk, het Israëlische leger heeft dingen fout gedaan - waar mensen werken, worden fouten gemaakt - en maakt nog altijd fouten, net als ieder ander leger. Dat ontken ik ook niet.
Maar om zo'n verhaal (let op, géén scoop die de NRC-correspondent helemaal in z'n eentje heeft gevonden) twee keer op de voorpagina te brengen, uitgerekend tijdens de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag? Dat riekt naar een sterk staaltje Israël-bashen. Maar ja, zijn we dat eigenlijk niet gewend van NRC?