New York Times: Amsterdam zou het nieuwe Londen worden als regeltjes niet dwars zaten

Geen categorie01 jul 2016, 18:00
Nederland verpest het weer eens voor zichzelf en laat een megakans aan zich voorbij gaan.
Soms lijkt het wel alsof we onszelf opzettelijk in de voet willen schieten hier in Europa. We staan allerlei mensen toe die onze cultuur gaan afbreken, we gooien onze traditionele normen en waarden het raam uit en we verzinnen regeltjes waar onze concurrenten van profiteren, en wij alleen maar mee verliezen.
Het is één van de grote vragen die Brexit heeft opgewekt: wat gaan bedrijven, en met name de grote banken, doen nu The City in Londen niet meer zo'n aantrekkelijke vestigingsplaats is als voorheen? Financiële markten houden niet van onzekerheid, en als de aankomende Brexit iets teweeg gebracht heeft, is het dat wel. Op dit moment kunnen internationale banken zich vestigen in Londen en van daaruit zaken doen in heel Europa, maar als de EU-leiders moeilijk gaan doen over het behouden van de vrij stroom van goederen en diensten - en dat doen ze - wijken banken al graag uit naar een veiligere plek in Europa.
De New York Times heeft onderzocht welke steden in Europa kans maken om het nieuwe financiële hart van het continent te worden. In dat lijstje staan voorspelbare steden als Frankfurt en Parijs, maar ook Amsterdam. Eigenlijk is Amsterdam de meest geschikte plek, aldus de onderzoeker. Daar is ook zeker iets voor te zeggen: Nederlanders spreken relatief gezien prima Engels, het onderwijs is hier ook uitstekend, en Amsterdam biedt goede verbindingen met andere grote steden in Europa, alsmede een fijne woonomgeving.
Komen alle banken zich nu hier vestigen dan? Dat zou mooi zijn, maar er is één probleempje: de banken willen het zelf niet. Hoewel Amsterdam an sich inderdaad prima voorwaarden biedt, storen bankiers zich aan één vreselijke regel. Als gevolg van de financiële crisis besloot de EU om de bonussen bij banken aan banden te leggen. Toch is het deze keer zowaar niet de schuld van Brussel, maar van Den Haag. Daar werd namelijk besloten dat de EU-beperkingen op de vrije markt veel te soft zijn, en dat er nog wel een schepje bovenop kon. Als gevolg daarvan mogen banken hier nog maar 20% van een jaarsalaris uitkeren als bonus, terwijl de Unie had afgesproken dat dat één jaarsalaris mocht zijn.
Het is dan ook alles behalve verrassend dat banken Nederland links laten liggen zolang die suïcidale regel overeind blijft staan. Want wat je ook van die bonussen vindt, één ding is duidelijk: banken leveren enorm in op hun potentieel de beste werknemers aan te trekken als ze financieel niet aantrekkelijker zijn dan de concurrentie. Je zou dus wel gek zijn om je als bank hier te vestigen, als je dit soort rare regels moet gaan zitten volgen. Maar daar zijn ze in Den Haag nog niet achter helaas. Doodzonde.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten