Dít is leiderschap.
Israël heeft gepassioneerde voorstanders en rabiate tegenstanders, maar over één ding zijn vriend en vijand het eens: Israël is een bijzonder land. Het is de enige democratie in het Midden-Oosten, de high-tech industrie behoort er tot de topklasse van de wereld en ondanks het feit dat Israël twee keer zo klein is als Nederland en omringd wordt door vijandige landen, weet de Joodse staat zich nu al 68 jaar staande te houden. Dat Israël ondanks al die vijandschap van de Arabische wereld nog steeds een fijn land is om in te wonen, is niet in de laatste plaats dankzij het ferme optreden van de leiders van het land.
Benjamin Netanyahu, die onlangs
in Nederland was, staat in de Israëlische traditie van premiers die keihard opkwamen voor de veiligheid van de burgers. Dat Netanyahu zijn taak bloedserieus neemt,
bewees hij donderdag met zijn opmerking richting Hamas en terreurgroeperingen in Syrië. Israël zal geen raketvuur tolereren vanuit het noorden (Syrië) of vanuit het zuiden (Gaza), aldus de premier. De afgelopen week werden er vanuit beide richtingen raketten afgevuurd op Israël, waarna de Israëlische luchtmacht direct hard terugsloeg. Netanyahu hoopt dat de terroristen die de raketten afvuren hun lesje zullen leren:
"Iedereen die op ons een regenbuitje afvuurt, krijgt er een stortbui voor terug. De militaire reactie van de afgelopen weken spreekt voor zichzelf."
Woensdag werd vanuit Syrië een mortiergranaat afgevuurd op de Israëlische Golanhoogte. De granaat kwam neer in een open veld en maakte geen slachtoffers, maar Israël maakt zich nochtans grote zorgen over dit soort incidenten. Zowel de Syrische president Assad als de verschillende rebellengroeperingen die in Syrië vechten, beschouwen zichzelf als aartsvijanden van Israël, en daarom grijpt Israël direct in als haar grenzen worden bestookt. Als antwoord op soortgelijke incidenten in de afgelopen weken nam de Israëlische luchtmacht doelen in Syrië onder vuur.
Eenzelfde incident vond plaats in het zuiden van Israël: vanuit de Gazastrook
kwam er een mortiergranaat neer op een Israëlische akker. Als vergelding nam de Israëlische luchtmacht drie doelen in
Gaza onder vuur, die aan de Hamasbeweging toebehoren. Hamas regeert de Gazastrook al bijna tien jaar lang met harde hand en zoekt regelmatig de confrontatie met Israël.
Internationaal krijgt Israël vaak kritiek vanwege de harde vergeldingsacties. Volgens Israël is het juist nodig om elke aanval direct en hard te beantwoorden, om te zorgen dat terreurbewegingen geen verdere confrontatie zoeken. Door elke aanval direct in de kiem te smoren, laat Israël duidelijk zien dat aanvallen volstrekt niet getolereerd worden. "Ga niet te ver, want dan krijg je er spijt van," is de boodschap. Benjamin Netanyahu heeft gelukkig door hoe het werkt in het Midden-Oosten, in tegenstelling tot veel Europese politici. Die denken misschien dat je gezellig kopjes thee moet gaan drinken met Hamas om ze rustig te houden. Israël weet wel beter: terroristen moet je keihard aanpakken. Europa kan nog wat leren van Israël!