Discriminatie is bij de wet verboden.
Jeffrey Koorndijk krijgt zijn zin: de werknemer die hem, in een email aan zijn baas, afkeurde na een sollicitatiegesprek onder andere omdat hij "een neger" is, wordt vervolgd. Dat bericht
De Telegraaf vandaag:
De medewerker van een elektronicabedrijf in Arnhem die een sollicitant in een e-mail afwees met de woorden Is niks. Ten eerste een donker gekleurde (neger), moet voor de rechter komen. Het Openbaar Ministerie vindt dat discriminatie vanwege ras, zo is vrijdag gebleken. De e-mail veroorzaakte in november vorig jaar veel ophef. Het was niet de bedoeling dat de 23-jarige Jeffrey Koorndijk, die had gesolliciteerd, de mail onder ogen kreeg.
Maar dat kreeg hij wel. Geschrokken zette hij de mail online, waardoor de hele wereld kon meelezen. Het gevolg: terechte volkswoede, en helaas ook enkele bedreigingen aan het adres van het bedrijf in kwestie. Een 29-jarige man uit Hoorn is al opgepakt omdat hij een dreigmail had gestuurd.
Racisme is bijzonder kwalijk. Het is een ziekte die met wortel en tak moet worden uitgeroeid. Oh, en racisten zijn bijzonder zielige mensen, die we publiekelijk aan moeten pakken.
Maar discriminatie verbieden - wat we in Nederland hebben gedaan? Dat lijkt me niet juist. Het bedrijf is privaat, niet publiek. In de kern is het aan de werkgever/eigenaar wie hij aanneemt en waarom. Als hij mensen niet wil hebben omdat die wit/zwart/geel/rood/groen/blauw zijn maakt hem dat een zielig mannetje, maar ja, het eigendomsrecht - misschien wel het belangrijkste natuurrecht dat we hebben - geldt ook voor dat soort dieptrieste figuren.
Hoe hier dan mee om te gaan? Hang overal in Arnhem posters op dat het elektronicabedrijf geleid wordt door racisten. Nagel de 29-jarige werknemer én diens baas publiekelijk aan de schandpaal. Maak hun namen bekend, doe geen zaken meer met ze, en roep anderen op om je voorbeeld te volgen als zij racisme ook zo walgelijk vinden.
Overigens verdedigen de werknemer en diens baas zich door te zeggen dat het 'een grap' was. Dat blijkt allerminst uit de context. Het lijkt 100 procent serieus gemeend te zijn.