Het oordeel is binnen! Het nieuwe kabinet-Rutte zou er goed aan doen om bepaalde stokpaardjes te laten varen, denkt de bevolking. Met name het lozen van raadgevende referenda, het verhogen van de btw op boodschappen en het belasten van afbetaalde huizen vinden een weinig gewillig oor bij de Nederlandse bevolking.
Zoals wel vaker heeft peilfenomeen Maurice de Hond niet alleen gemeten welke partijen hoeveel zetels krijgen (hint: het FVD wint er weer veel), maar ook wat cijfers achter die permanente politieke nomadentrek vastgelegd. Ditmaal was de onderzoeksvraag: hoe wordt het beleid van Rutte III ontvangen door Nederland? Afgelopen week kregen we namelijk een regeerakkoord en zag de bevolking hoe de wetgevende agenda er de komende jaren komt uit te zien.
En wat blijkt uit De Honds onderzoek? Het aanstaande kabinet blijkt met enkele redelijk populaire maatregelen op de proppen te komen. Zo steunt een ruime meerderheid van de Nederlanders het verhogen van boetes voor wegpiraten, en het vrijmaken van geld voor personeel in de zorg. Ook het investeren in defensie en het duurder maken van roken kunnen op instemming van het gehele electoraat rekenen.
Iets minder populair zijn het invoeren van een maatschappelijke dienstplicht, meer aandacht voor het volkslied op de basisschool of het heffen van een belasting op vliegreizen.
Maar absoluut geháát worden vier maatregelen die diep in de rode cijfers belanden, en vaak zelfs niet eens door de kiezers van de kabinetspartijen gesteund worden. Zo is het afschaffen van een dividendbelasting - iets waar exclusief grote bedrijven en de rijken van profiteren - eigenlijk alleen bij de VVD een populaire stap. Het afschaffen van het raadgevende referendum wordt wel gesteund door de democratiehatende achterbannen van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie, maar wordt absoluut uitgekotst door de oppositie. Maar liefst 85% van de SP'ers is ronduit negatief over de maatregel, alsmede 84% van de Forum voor Democratie-aanhangers en 90% van de PVV'ers. Zelfs 36% van de PvdA'ers wordt bijkans misselijk van zoveel democratiehaat van het nieuwe kabinet.
Twee in het regeerakkoord aangekondigde maatregelen zijn echter nóg minder populair: het heffen van belasting op huiseigenaren die hun hypotheek volledig hebben afbetaald en het onbegrijpelijke voornemen om de belasting op boodschappen te verhogen.
Kortom: Rutte, Pechtold, Segers en Buma kunnen hun borst dus nat maken als ze het beleid op deze vier punten door de Tweede Kamer willen loodsen.