Zeventig procent van de 3500 ondervraagden is bang voor een terroristische aanslag. Vier procent is bang om zelf slachtoffer te worden en drie procent rijdt niet met het openbaar vervoer door die angst. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onderzoek gedaan naar het gevoel en gedrag van mensen in Nederland met betrekking tot terrorisme. Het is de eerste keer dat zo een onderzoek is uitgevoerd in Nederland, dus vergelijkingen met andere jaren vallen er niet te maken. Toch moeten we kritisch kijken naar het rapport, want het onderzoek is een jaar geleden uitgevoerd. Sindsdien zijn er veel meer terroristische aanslagen gepleegd waarbij wonder boven wonder Nederland nog niet is geraakt door een aanslag. In het afgelopen jaar kunnen de cijfers dus wel al veranderd zijn. Zeventig procent blijft erg veel, zeker omdat veel mensen hun gedrag aan lijken te passen door die angst. Op drukke plekken geven mensen aan dat ze voorzichtiger zijn en veel meer focussen op verdacht gedrag.
De vraag is of de angst en het gedrag in het afgelopen jaar nog meer is beïnvloed door de aanslagen. Veel mensen vragen zich af of het niet eerder een kwestie van tijd is voordat er in Nederland ook een aanslag wordt gepleegd, misschien is het zelfs niet zo erg gesteld als in Frankrijk en het
Verenigd Koninkrijk. Terwijl Nederland wel mee doet in de internationale missie tegen IS.
Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen is dat terrorisme nog een lange tijd een belangrijk onderdeel blijft binnen de Nederlandse samenleving. De vraag is hoe lang dat nog gaat duren en wat we er tegen kunnen doen en wat we er tegen gaan doen.